Electricity and lightning in moveable equipmwnt shelter - Haaja, Jani (My University, 2004)
Työssä käsitellään liikuteltavan laitesuojan sähköistyksen ja valaistuksen erikoispiirteitä. Suunnittelun kulku esitetään yhden laitesuojan. suunnitteluprosessin avulla. Liikuteltavan laitesuojan sähköistyksen ja valaistuksen suunnittelussa tulee huomioida erityispiirteet, jotka johtuvat ympäristöolosuhteista. Liikuteltavassa laitesuojassa kaikki komponentit tulee valita tarinankestoisiksi ja niiden tulee toimia laajalla lämpötila-alueella luotettavasti. Komponenttien tulee olla myös mahdollisimman pieniä, koska laitesuojat ovat tyypillisesti pieniä. Liikuteltavan laitesuojan suunnittelussa voi käyttää samoja standardeja ja ohjeita, jotka ohjaavat perinteistä kiinteiden asennuksien sähkö- ja valaistussuunnittelua. Standardeissa esitettyjä menetelmiä joutuu kuitenkin soveltamaan erilailla liikuteltavan laitesuojan suunnittelussa. Etenkin sähköturvallisuuden takaamiseksi liikuteltavan laitesuojan suunnittelussa joudutaan poikkeamaan normaaleista kiinteissä asennuksissa käytettävistä ratkaisuista. Valaistussuunnittelussa korostuu valaisinten valinta, koska valaisinten sijoittelulle ei ahtaassa laitesuojassa ole paljoa tilaa. Laskennassa voi käyttää perinteisiä menetelmiä, mutta niiden tarkkuus ei ole paras mahdollinen. Tämä johtuu pääasiassa laitesuojan tyypillisesti pienestä koosta.
Liikuteltavan laitesuojan sähköistys ja valaistus
Keywords: shelter; laitesuoja; electrical safety; sähköturvallisuus; lightning design; valaistussuunnittelu; environmental conditions; ympäristöolosuhteet