Lähempää katottuna – Saaristoskeittausvideo tarinankerronnan välineenä - Helo, Jaakko (My University, 2021)
Opinnäytteeni koostuu produktiosta ja kirjallisesta osiosta. Produktioni on lyhytelokuva nimeltä Lähempää kattoon, jossa olen toiminut siinä niin kuvaajana, leikkaajana, äänisuunnittelijana, kuin kertojanakin. Kahdeksan ja puolen minuutin pituinen omaelämäkerrallinen elokuva käsittelee saaristokohteissa tapahtuvaa rullalautailua ja sen lisäksi myös henkilökohtaista surutyötä. Kirjallisessa osiossa käsittelen skeittausta, siihen liittyvää kulttuuria ja erityisesti skeittivideoita. Pyrin avaamaan teokseni taustaa ja motivaatioita sekä produktion toteuttamisen prosessia, sen tuottamia oppimiskokemuksia ja muuta antia itselleni sekä elokuvan saamaa vastaanottoa. Pohdin myös mitä annettavaa syvästi omakohtaisella työllä voi olla myös muille. Opinäytteeni tarkoitus on tarkastella skeittivideota genrelle vähemmän tavanomaisessa yhteydessä, tarinan kertomisen välineenä, ja pyrin hakemaan vastauksen siihen, kuinka skeittivideo soveltuu omakohtaisen tarinan kerronnan välineeksi. Tarkastelen aihetta practice based -tutkimuksen keinoin oman työskentelyni, lähdekirjallisuuden ja referensseiksi valitsemieni elokuvien kautta.

My thesis consists of a production and a written part. My production is a short film called A Closer Look, where I have worked as a photographer, editor, sound designer and narrator. The eight-and-a-half-minute autobiographical film deals with skateboarding in archipelago destinations as well as personal grief work. In the written section, I discuss skating, the culture associated with it, and skate videos in particular. I try to unfold the background and motivations of my work, as well as the process of making the production, the learning experiences and other valuable things it gave me, and the feedback the film has received. I also consider what a deeply personal work can have for others. The purpose of my dissertation is to look at skate video in a less conventional context for the genre, as a tool for telling a story, and I try to find an answer to how a skate video is suitable as a tool for telling a personal story. I examine the topic through practice-based research through my own work, source literature, and films I have chosen as references.
Having a closer look – Archipelago skate video as media of storytelling
Keywords: skateboarding; skate video; short film; storytelling; autobiography; sailing