Erityiskuvataidekasvatus - eräiden kuvataideopettajien keinot mukauttaa ja eriyttää opetusta erityisoppilaiden kohdalla

School of Arts, Design and Architecture | Master's thesis
Location:
Degree Programme in Art Education
Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma
Opinnäytetyössäni tutkin erityiskuvataidekasvatusta koulumaailmassa. Tutkimukseni kohteena on kuvataideopettajien toiminta erityisoppilaiden kanssa, se miten ja millä keinoilla opettaja muokkaa opetusta ja tavoitteita erityisoppilaiden kanssa. Opinnäytteeni sijoittuu kasvatustieteen, erityiskasvatuksen ja kuvataidekasvatuksen yhteiselle kentälle. Hahmotan erityiskuvataidekasvatuksen piirteitä tutkimalla alan kirjallisuutta, seuraamalla kuvataiteen oppitunteja ja teemahaastattelemalla kuvataideopettajia. Heijastan tekstejä ja tutkimusaineistoa lisäksi omiin kokemuksiini erityiskasvatuksen alalta. Tutkimuksessani on aineistona kolme helsinkiläistä yläkoulua ja näiden kuvataideopettajat. Erityisoppilaat ovat integroituina yleisopetukseen tai erityisluokilla. Menetelminäni käytän teemahaastattelua sekä osallistuvaa havainnointia. Aineiston pohjalta olen teemoitellut kuvataideopettajien näkemyksiä erityiskuvataidekasvatuksesta sekä heidän käyttämiään eriyttämisen keinoja opetuksessa. Tärkeimmiksi ja näkyvimmiksi teemoiksi aineistosta nousi yksilöllinen huomioiminen, havainnon ohjaaminen, avustamisen keinot sekä sopivat työ- ja apuvälineet.
Pohjakallio, Pirkko
Pohjakallio, Pirkko
Laes, Tuulikki
erityisopetus, eriyttäminen, erityiskuvataidekasvatus, vammaisuus, kuvataidekasvatus, kehitysvamma, sosiaalinen vammaistutkimus, demokraattinen kasvatus