Technology agnostic design systems

SCI3042
Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences
57+14
Design systems are becoming vital parts of facilitating the creation of digital products in large companies. Metso Outotec has a design system that has a React specific component library. For a design system to be compatible with any digital product, it must not be bound to one technology, i.e., it must be technology agnostic. This thesis explores the value of a design system, and the options of creating a technology agnostic component library. The results will cover user survey data, key performance indicators, and a practical minimum viable product implementation of such a component library for Metso Outotec, called Modes UI.

Suunnittelujärjestelmät ovat tulossa tärkeäksi osaksi digitaalisten tuotteiden kehittämisen helpottamista suurissa yrityksissä. Metso Outotecilla on design systeemi, jonka komponenttikirjasto perustuu Reactiin. Jotta design systeemi voisi olla yhteensopiva kaikkien digitaalisten tuotteiden kanssa, se ei voi olla sidottu yhteen teknologiaan. Toisin sanoen, sen pitäisi olla teknologia-agnostinen. Tämä diplomityö tutkii design systeemien tuomaa arvoa, ja mitä vaihtoehtoja teknologia-agnostisen komponenttikirjaston luomiseen on olemassa. Työn tulokset käsittelevät käyttäjäkyselyn dataa, tärkeitä performanssimetriikoita, sekä Metso Outotecille luotua uutta komponenttikirjaston pienimmän julkaisukelpoisuuden tuotetta nimeltä Modes UI.
Vuorimaa, Petri
Alavesa, Piia
technology agnostic, design system, component, library