Wooden house

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Ask about the availability of the thesis by sending email to the Aalto University Learning Centre oppimiskeskus@aalto.fi
Puurakentaminen
A-112
Työni aiheena on puurakenteinen pientalo. Talo on suunniteltu kahden ihmisen vapaa-ajan ja eläkepäivien asunnoksi. Rakennuspaikka on järven rannalla jyrkästi rantaan viettävän hongikkoisen kaakkoisrinteen laella. Suunniteltu rakennus on kaksikerroksinen, kellarillinen ja harjakattoinen. Sisäänkäyntinurkka sekä terassin ja parvekkeen järvelle suuntautuva kulma ovat lohkaistu pois suorakaiteen muotoisesta kokonaismassasta. Talon maantasokerroksessa on keittiö, kahden kerroksen korkuinen ruokailutila, olohuone, vierashuone ja wc. Toisessa kerroksessa on takkahuone, makuuhuone, wc sekä sauna ja pesutilat. Kellarissa on kodinhoitohuone, varastotila ja tekninen tila. Talon runko ja ulkovaippa toteutettiin ns. pre-cut tekniikalla, jossa talotoimittaja hoiti rungon rakennesuunnittelun ja pystytyksen. Kaikki ulkoverhouksen yksityiskohdat toteutettiin talotoimittajan toimesta tilaajan arkkitehtisuunnitelmien mukaan. Rakennuksen perustukset ja kellari suunniteltiin ja toteutettiin erillisurakkana talotoimittajan ohjeiden mukaisesti. Perustukset ovat harkkorakenteiset ja alapohjana on tuuletettu liittolaatta. Tuulettumattomia rakenteita on tietoisesti pyritty välttämään. Talotoimitukseen kuulumattomat rakennusosat ja talotekniikka toteutetaan vähitellen tilaajan hoitamin erillisurakoin. Diplomityössä rakennus on esitelty valokuvin ja piirustuksin. Valokuvissa näkyy sisältä keskeneräisen rakennuksen ulkoasu. Suunnitelma on esitetty asemapiirros, julkisivut, pohjapiirrokset sekä kattavat detaljipiirustukset. Selostuksessa kerrotaan hankkeen taustat ja esitellään valittu "pre-cut" toteutustapa ja muut rakennustekniset perusratkaisut. Rakennuksen arkkitehtuurissa on pyritty viimeisteltyyn mutta konstailemattomaan kokonaisvaikutelmaan. Puuta terästä ja betonia on pyritty käyttämään tarkoituksenmukaisesti sekä runkorakenteissa että yksityiskohdissa. Rakennustekniikan asettamat reunaehdot sekä sähkö- ja lvi-tekniikan vaatimukset on pyritty täyttämään siten että ne muodostavat luontevan osan talon arkkitehtuuria.
Grotenfelt, Georg