Access rights
restrictedAccess
Conference article in proceedings
This publication is imported from Aalto University research portal.
View publication in the Research portal

Other link related to publication
Rakennusfysiikka 2021 : uusimmat tutkimustulokset ja hyvät käytännön ratkaisut, 26.-28.10.2021, Tampere, Volume 2
Tämän tutkimuksen tavoitteena on laskennallisesti selvittää, kuinka asuinkerrostalossa huonelämpötila ja jäähdytyksen tarve muuttuvat tulevaisuuden ilmastossa. Tutkimuksessa analysoitiin uusien ja 60- luvun asuinkerrostalojen lämpenemistä nykyisessä (TRY2020) ja tulevaisuuden ilmastossa (TRY2050). Lisäksi tutkittiin vuoden 2018 erityisen lämpimän hellekesän (HWS2018) ja siihen pohjautuvan ennustetun tulevaisuuden hellekesän (HWS2050) merkitystä asuinrakennuksien ylilämpenemiseen. Tutkimuksessa selvitettiin lisäksi olohuoneeseen asennetun jäähdyttävän ilmalämpöpumpun tehokkuutta ja energiankulutusta sekä nykyisissä että tulevaisuuden ilmasto-oloissa. Tulokset osoittavat, että uuden rakennuksen maksimilämpötila oli alhaisempi kuin vanhojen rakennuksien johtuen pienemmästä ikkuna-alasta ja paremmasta aurinkosuojauksesta. Nykyilmastossa uusien ja vanhojen rakennuksien maksimilämpötilat olivat noin 32 oC ja 35 oC. Sen sijaan keskimäärin kesäkaudella uuden rakennuksen lämpötila on korkeampi kuin vanhassa rakennuksessa. Hellekesän 2018 aikana tutkittujen rakennusten maksimilämpötilat nousivat jopa 35-38 oC:een. Tulevaisuuden ilmastossa (TRY2050 ja HWS2050) huonelämpötilat nousevat tästä vielä noin 1 oC:lla niin normaalikesän kuin hellekesän arvoihin nähden. Olohuoneeseen asennettu ilmalämpöpumppu on ainoa tutkittu ratkaisu, jolla voidaan pitää kaikkien huoneiden lämpötila alle 26-27 oC sekä nykyisessä että vuoden 2050 ennustetussa ilmastossa. Koneellinen jäähdytys lisää sähköenergian kulutusta tutkituissa kohteissa enimmillään vain 4 kWh/m2,a.
| openaire: EC/H2020/856602/EU//FINEST TWINS | openaire: EC/H2020/894511/EU//SUREFIT
Kosonen , R , Velashjerdi Farahani , A , Jokisalo , J , Korhonen , N & Jylhä , K 2021 , Huonelämpötilan pysyvyys ja aktiivisen jäähdytyksen tarve tulevaisuuden ilmastossa . in J Vinha & T Raunima (eds) , Rakennusfysiikka 2021 : uusimmat tutkimustulokset ja hyvät käytännön ratkaisut, 26.-28.10.2021, Tampere . vol. 2 , Tampereen yliopisto , pp. 407-412 , Rakennusfysiikka , Tampere , Finland , 26/10/2021 .