The methodologies of service-oriented software development

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Checking the digitized thesis and permission for publishing
Instructions for the author
Tietotekniikka
T-86
(7) + 60 s. + liitt. 5 s.
Tämä tutkimus on Teknillisen korkeakoulun (TKK) diplomityö. Työn aihe on palvelukeskeinen ohjelmistokehitys. Työ käsittelee palvelukeskeisen ohjelmistokehityksen haasteita ja menetelmiä sekä suhdetta perinteiseen ohjelmistokehitykseen. Työn päätavoitteena on tunnistaa ja valita lupaavimmat kirjallisuudessa esitetyt palvelukeskeisen ohjelmistokehityksen menetelmät ja verrata näitä toisiinsa yhteisten piirteiden löytämiseksi. Diplomityössä käytetyt tutkimusmenetelmät ovat kirjallisuustutkimus ja kyselytutkimus. Kirjallisuuden pohjalta vastataan tutkimuskysymyksiin ja kyselytutkimuksen avulla kartoitetaan organisaatioiden tietämystä tutkimusaiheesta. Tässä tutkimuksessa on tunnistettu 13 kirjallisuudessa esitettyä menetelmää palvelukeskeiseen ohjelmistokehitykseen. Tutkittujen organisaatioiden tietämys ja kokemukset näistä menetelmistä ovat vähäisiä. Menetelmät tarjoavat uusia periaatteita, toimintoja ja tekniikoita palvelukeskeisyyden mukanaan tuomien haasteiden voittamiseksi. Menetelmien laadussa on kuitenkin suuria eroja ja useat menetelmät ovat epäkypsiä tai jopa soveltamiskelvottomia. Vaikka palvelukeskeisen ohjelmistokehityksen menetelmät eivät suoraan viittaa yhteiseen teoriapohjaan, voidaan menetelmistä tunnistaa paljon yhteisiä piirteitä, jotka yhdessä muodostavat kokonaiskuvan palvelukeskeisestä ohjelmistokehityksestä. Verrattaessa palvelukeskeisen ohjelmistokehityksen keskeisiä piirteitä perinteisiin ohjelmistokehitysmenetelmiin voidaan havaita, että perinteiset menetelmät eivät juuri tarjoa tukea palvelukeskeisen kehityksen haasteiden voittamiseksi. Tämä tutkimus yhdistää palvelukeskeisen kehityksen haasteita, taustaa ja menetelmiä sekä esittelee keskeisiä puutteita aiheeseen liittyvässä tiedossa.
Hämäläinen, Matti
Hiekkanen, Kari
SOA, palveluarkkitehtuuri, service-oriented architecture, ohjelmistokehitys, software development