Nopeasti pyörivän sylinterin ympyrämäisyysmittalaitteen kehittäminen

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Checking the digitized thesis and permission for publishing
Instructions for the author
Koneensuunnitteluoppi
Kon-41
Tutkimuksen pohjana oli Teknillisen korkeakoulun Koneensuunnittelun laboratoriossa kehitetty mittalaite, heittolaahain. Heittolaahaimella mitataan kosketuksellisesti nopeasti pyörivän sylinterin säteen suuntaista kiihtyvyyttä. Kiihtyvyydestä saadaan laskettua siirtymä, eli sylinterin pinnan normaalin suuntainen heitto. Heittolaahaimen käyttökohde oli paperikoneen kalanteriosan telat. Tässä tutkimuksessa heittolaahaimesta kehitettiin seuraavan sukupolven versio, monipistelaahain. Monipistelaahaimella mitataan sylinteriä heittolaahaimen tavoin, mutta useasta pisteestä. Kolmipistemenetelmän avulla saadaan analysoitua sylinterin poikkileikkauksen ympyrämäisyysprofiili ja eroteltua siitä pyörimiskeskiön liike. Mittausjärjestelmään tehtiin kolme ohjelmaa. Mittalaitteen mikrokontrolleriin ohjelmoidulla C-kielisellä käyttöliittymällä ohjeistettiin mittalaitteen käyttäjää ja ohjattiin tietojen tallennusta. Mittaussignaalit käsiteltiin ja tallennettiin mittaustietokoneella. Mittaustietokoneen käyttöjärjestelmä tehtiin HP-Veeohjelmalla. Mittaussignaalien analysoinnissa ja erillisessä verifiointiohjelmassa käytettiin Matlab-ohjelmaa. Monipistelaahaimen laitekehitys onnistui. Laitteen uusi konstruktio ja uudet ominaisuudet ovat toimivia ja mittausjärjestelmä käytettävyys hyvä. Mittaustulosten perusteella todettiin heittomittaus tarkaksi ja toistettavaksi, mutta kolmipistemittauksen ja laahausmenetelmän yhdistämistä on tutkittava lisää.
Juhanko, Jari
Kiviluoma, Panu