Hiilidioksidipitoisuuden paikallinen ja ajallinen vaihtelu koulun luokkatilassa

Conference article in proceedings
Sisäilmastoseminaari 2021. Verkkoseminaari 9.3.2021, Sisäilmayhdistys raportti, issue 39
Tutkimuksessa tarkasteltiin luokkatilan oleskeluvyöhykkeen hiilidioksidijakaumaa tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla. Ilmanvaihto toimi lämpötila- ja hiilidioksidiohjauksella max. 6 L/s, hlö. Tuloilmalaite oli suutinkanavahajottaja ja poistoilmasäleikkö oli käytäväseinällä. Mittarit olivat pulpetin alla 0,7 m:n korkeudella ja luokan kulmassa 1,1 m:n korkeudella. Mittausdata tallennettiin 5 min välein 25 koulupäivänä klo 8-16. Hiilidioksidipitoisuus nousi viitenä päivänä yli 1000 ppm:n ja yhtenä iltapäivänä yli 170 ppm:n, jolloin tilassa oli suunniteltua enemmän oppilaita. Huipputuntien pitoisuus oli samaa luokkaa eri kohdissa huonetilaa hyvin sekoittavalla ilmanjakotavalla. Tällöin oleskeluvyöhykkeen korkeudella olevan anturin paikalla ei ole merkitystä ja yleinen käytäväseinäanturi soveltuu ilmanvaihdon ohjaamiseen.
Lestinen , S , Kilpeläinen , S , Kosonen , R & Jokisalo , J 2021 , Hiilidioksidipitoisuuden paikallinen ja ajallinen vaihtelu koulun luokkatilassa . in M Ahola & A Merikari (eds) , Sisäilmastoseminaari 2021. Verkkoseminaari 9.3.2021 . Sisäilmayhdistys raportti , no. 39 , SIY Sisäilmatieto Oy , pp. 125-130 , Sisäilmastoseminaari , Helsinki , Finland , 09/03/2021 .