Files
Korpela_Joonatan_2024.pdf (251.41 KB)
Perustieteiden korkeakoulu | Bachelor's thesis
Electronic archive copy is available locally at the Harald Herlin Learning Centre. The staff of Aalto University has access to the electronic bachelor's theses by logging into Aaltodoc with their personal Aalto user ID. Read more about the availability of the bachelor's theses.
2024-05-07
Tietotekniikka
SCI3027
Teknistieteellinen kandidaattiohjelma
Tietorakenteiden valinnalla voi olla merkittävä vaikutus erilaisten algoritmien ja ohjelmien tehokkuuteen. Tämän vuoksi on tärkeää, että ohjelmistokehittäjät tuntevat JavaScriptin tietorakenteet ja ymmärtävät niiden toteutuksiin liittyvät yksityiskohdat. Tässä tutkimuksessa tutustutaan JavaScriptin tietorakenteiden toteutuksiin ja vertaillaan niitä eri JavaScriptin ajomoottoreiden välillä. Työssä tarkastellaan seuraavien tietorakenteiden toteutuksia: Array, TypedArray, Map ja Set. Kirjallisuuskatsauksen tuloksena JavaScriptin tietorakenteista ei löytynyt aiempaa tutkimusta, joka olisi käsitellyt JavaScriptin tietorakenteiden toteutuksia. Tämän vuoksi työn tulokset saatiin tutkimalla ja analysoimalla ajomoottoreiden avointa lähdekoodia sekä lukemalla ECMAScript-standardia. Työn tulosten perusteella ajomoottoreiden välillä ei näytä olevan merkittäviä eroja tietorakenteiden toteutusten näkökulmasta. Jokaisessa työssä tarkastellussa ajomoottorissa kaikkien tutkittujen tietorakenteiden operaatioiden tasoitettu aikavaatimus oli O(1). Jokaisessa työssä tarkastellussa ajomoottorissa tietorakenteiden taustalla oli jonkinlainen hajautustaulu, mikä mahdollistaa tietorakenteiden tasoitetusti vakioaikaiset perusoperaatiot. Hajautustauluilla on kuitenkin monia rajoitteita, jotka voivat näkyä tietyissä sovelluksissa.
Savioja, Lauri
Korhonen, Ari