Contents and Environment for a University Course on Computer animation and Modeling

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Checking the digitized thesis and permission for publishing
Instructions for the author
Informaatiotekniikka
Tik-61
Tietokoneanimaatiossa käytetään tietokoneistettuja menetelmiä liikkeen ja elämän synnyttämiseksi elottomiin kappaleisiin; sillä tuodaan aikaulottuvuus tietokonegrafiikkaan. Sen juuret ovat perinteisessä animaatiossa, mutta käytetyt tekniikat pohjautuvat algoritmeihin ja matemaattisiin malleihin. Tässä työssä luodaan kehykset ohjelmistotekniikan opiskelijoille suunnatulle opetusympäristölle. Työn kohteena oleva kurssi Tik-111.450 TKK:lla on suoraa jatkoa prof. James Hahnin animaatiokursseille George Washington-yliopistossa ja Tapio Takalan TKK:n animaatioseminaareille. Paikalliset olosuhteet määrittävät ja rajoittavat käytettävissä olevia työkaluja. Työssä esitellään teoreettiset perusteet tietokoneanimaatiosta ja mallintamisesta, analysoidaan olemassaolevia animaatiokursseja, luodaan joukko käytännön harjoitustehtäviä sekä kootaan ohjelmointiympäristö RenderMan Interface:n, C-kielen, AC3D-mallintajan sekä Blue Moon Rendering Tools-paketin avulla sekä luodaan animaatiorutiineja sisältävä apukirjasto. Muodostettu ympäristö mahdollistaa onnistuneesti alhaisen tason animaatioalgoritmien ohjelmoinnin pienten käytännön harjoitustehtävien muodossa.
Simula, Olli
Takala, Tapio
computer animation, tietokoneanimaatio, modeling, mallinnus, rendering, visualisointi, education, opetus