Energy consumption analysis for elevator system

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Checking the digitized thesis and permission for publishing
Instructions for the author
Tehoelektroniikka
S-81
Työssä esitetään erilaisten hissikäyttöjen laskentamallit. Käsiteltävät käytöt ovat kestomagneettitahtimoottorilla, oikosulkumoottorilla sekä tasavirtakoneella varustetut hissikäytöt. Lisäksi työssä esitellään hydraulihissi sekä vastapainoton köysihissi. Työn tarkoituksena oli muodostaa mahdollisimman tarkat mallit käsiteltäville hissikäytöille, pääasiallisena tarkoituksena määrittää hissien energiankulutus. Lisäksi työssä käsiteltiin hissin mitoitukseen liittyviä seikkoja. Laskentamallia käytettiin toteutettavassa energiankulutuslaskentaohjelmistossa. Laskentaohjelma toteutettiin VB.NET ohjelmointikieltä käyttäen. Ohjelmaa tullaan käyttämään mm. erilaisiin markkinointitarkoituksiin KONE Oyj:ssä. Saatuja laskentatuloksia vertailtiin mitattuihin hissikäyttöihin, ja näin pyrittiin varmistumaan laskennan oikeellisuus. Lopuksi hissikäyttöjä vertailtiin keskenään ja näin todettiin, mikä hissikäyttö on edullisin energiankulutukseltaan kuhunkin tilanteeseen.
Ovaska, Seppo
Kähkipuro, Matti
elevator drive, hissikäyttö, elevator, hissi, energy consumption, energiankulutus, simulation, simulointi