Kylätalo Palttina

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Ask about the availability of the thesis by sending email to the Aalto University Learning Centre oppimiskeskus@aalto.fi
Arkkitehtuuri III
A-8
Kauklahti on Espoon vanhimpia kyliä. Siitä kehitetään nyt vehreää, pikkukaupunkimaista asuinaluetta säilyttäen sen kylämäinen identiteetti. Kylän keskelle, Palttinapuistoa ja Klippinkitoria rajaaman rakennettiin kylätalo Palttina. Tilaohjelmaan kuului päiväkoti sekä yhteiskäyttöön tarkoitettuja tiloja, joita alueen asukkaat voivat käyttää kokouksiin, harrastustoimintaan ja juhliin. Otin Palttinan esikuvaksi entisajan kyläyhteisöjen keskuksina toimineet seuraintalot, kansakoulut ja palokunnantalot. Talot olivat kirkkojen maallisia vastapareja ja monenlaisen sosiaalisen toiminnan keskuksia. Päiväkodit ovat nykyisien kylien luontevia tapaamispaikkoja. Arkisin lapsia tuodaan ja viedään, ja he tutustuvat toisiinsa päiväkodissa. Myös lasten vanhemmat oppivat tuntemaan toisensa. Kotihoidossa olevat lapset ja heidän vanhempansa tulevat avoimeen päiväkotiin seurustelemaan. Iltaisin ja viikonloppuisin tilat voidaan ottaa kylän asukkaiden käyttöön. Arkkitehtonisena perusajatuksena oli luoda yksinkertainen talo, joka ottaa paikkansa kyläyhteisön keskeisenä rakennuksena. Leveät räystäät ja laaja kiviterassi, iso puuparveke, puupilarit ja normaalia korkeampi huonekorkeus antavat talolle täsmällisen muodon ja luovat julkisen rakennuksen tunnelmaa.
Komonen, Markku
Palttina community centre, kylätalo Palttina, day-care centre, päiväkoti, wood building, monitoimitalo, puurakennus, Kauklahti