Hissikoneiston tasapainotuksen kehittäminen

Koneensuunnitteluoppi
Kon-41
92 s. + liitt.
Hissien liikenopeuden kasvu toteutetaan kehittämällä aiempaa nopeammin pyöriviä hissikoneistoja. Pyörimisnopeuden kasvu luo tarpeen hissikoneiston tasapainotuksen kehittämiselle. Tässä tutkimuksessa keskityttiin isojen hissikoneistojen tuotantolinjalla tehtävään staattiseen tasapainotukseen ja tutkittiin tarvetta dynaamiseen tasapainotukseen. Työssä kehitettiin dynaamisen tasapainotuksen toimintamallia nopeasti pyörivälle koneistolle ja tehtiin selvitys eri laitteistovaihtoehdoista. Työn kirjallisuusosiossa tutustuttiin pääasiallisesti sovelluskohteen kannalta olennaiseen jäykän roottorin tasapainotuksen teoriaan ja toteutukseen. Tasapainotuskoneiden katsauksessa kenttätasapainotuslaitteistoilla on suuri painoarvo. Tutkimuksen aikana kehitettiin myös omatekoinen kenttätasapainotuslaitteisto. Testien perusteella omatekoinen laitteisto on potentiaalinen vaihtoehto kenttätasapainotuksessa käytettäväksi. Testitasapainotuksilla vertailtiin kaupallisten laitteistovaihtoehtojen soveltuvuutta sovelluskohteeseen. Testien pohjalta arvioitiin lyhyesti myös laitteistojen käytettävyyttä. Samalla osoitettiin kenttätasapainotuksen tärkeys pyrittäessä pienentämään koneiston toiminnanaikaista värähtelyä. Testien perusteella annettiin suositukset tasapainotuksen kehittämiseksi.
Kuosmanen, Petri
Pajala, Tauno
rigid rotor, jäykkä roottori, balancing, tasapainotus, balancing machines, hissikoneisto, in-situ balancing, tasapainotuskone, field balancing, kenttätasapainotus, hoisting machinery, elevator machinery