”Niin ei niistä presidenttejä ole tulossa” – diskurssianalyysi peruskoulupuheesta mediassa

School of Arts, Design and Architecture | Bachelor's thesis
Kuvataidekasvatus
ARTS3017
Taiteiden ja suunnittelun kandidaattiohjelma
21 + 6
Kandidaatin tutkielma lähtee selvittämään, millainen on se peruskoulutodellisuus, jota mediassa luodaan uutisoitaessa peruskoulusta. Peruskoulu on useasti uutisotsikoissa. Lähden selvittämään, kuinka tämä uutisointi eroaa omasta kokemuksestani peruskoulun kentällä kuvataidekasvattajana. Aineistona on Ylen, Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien materiaalia hakusanalla peruskoulu aikaväliltä 1.1.2016 – 31.1.2021. Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat olivat levikiltään vuonna 2020 Suomen kaksi suurinta painettua mediaa. Yle antaa verovaroilla tuettuna instituutiona taloudellisesti riippumattomimman kuvan. Aineistoa on tutkittu diskurssianalyysin keinoin, tavoitteena löytää teemoittelun avulla diskurssit sekä keinot, joilla näitä diskursseja on luotu. Diskurssit on omien erityispiirteidensä perusteella jaettu kolmeen diskurssikategoriaan. Analyysissa on tämän lisäksi nostettu jokaiseen diskurssiin esimerkkejä aineistosta, sekä eritelty esimerkeistä löytyviä tyypillisiä ilmentymiä kategorioille. Tutkielmassa havaittiin diskurssien päällekkäisyys uutisoinnissa, eri diskurssit voivat siis esiintyä samanaikaisesti uutisessa. Diskurssien kategorisoinnissa on painotettu kategorioiden eroja yhtäläisyyksien sijaan erottelun mahdollistamiseksi. Uutisointi välttää absoluuttisen totuuden tuoman painotaakan, ja keskittyykin tämän sijaan yhteiskunnalliseen ilmapiiriin sekä sosiaalisen todellisuuden luomiseen, joka heijastuu myös kasvatukseen ja peruskouluun. Peruskoulu, kuten sosiaalinen todellisuuskin on alati muuttuva, ja täten myös tämä kandidaatin tutkielma on yksi yritys luoda tietoa tämänhetkisestä sosiaalisesta peruskoulutodellisuudesta.
Ylirisku, Henrika
Ylirisku, Henrika
diskurssianalyysi, peruskoulu, media, kuvataidekasvatus, koulutodellisuus, diskurssi