Tietoturvan käytettävyys nuorten aikuisten tietokoneen käytössä

Files
Astikainen_Emma_2024.pdf (350.49 KB)
Perustieteiden korkeakoulu | Bachelor's thesis
Electronic archive copy is available locally at the Harald Herlin Learning Centre. The staff of Aalto University has access to the electronic bachelor's theses by logging into Aaltodoc with their personal Aalto user ID. Read more about the availability of the bachelor's theses.
2024-02-13
Tietotekniikka
SCI3027
Teknistieteellinen kandidaattiohjelma
Tämä kandidaatintyö käsittelee nuorten aikuisten tietoturvatietoisuutta sekä -käytöstä, kun päätelaitteena on tietokone. Työssä tarkastellaan nuorten aikuisten tietoisuutta sen tason, siihen vaikuttavien tekijöiden ja sitä lisäävien keinojen näkökulmista. Tietoturvan tietoisuus sekä oletukset, asenteet ja kokemukset vaikuttavat nuorten aikuisten tietoturvalliseen käytökseen. Koska tietoisuus on paikoitellen puutteellista, työssä tarkastellaan myös nuorten aikuisten kohtaamia tietoturvauhkia ohjelmien tai järjestelmien sekä fyysisten ja sosiaalisten tekijöiden näkökulmista. Nuorten aikuisten tietoturvatietoisuutta ja turvallista käytöstä pyritään lisäämään koulutusten avulla. Koulutuksissa tulee panostaa konkreettisiin käytännön esimerkkeihin aiheellisista tietoturvauhista sekä kommunikaatioon nuoren ja kouluttajan välillä. Tietoisuuden nostaminen auttaa nuoria riskialttiin käytöksen ehkäisemisessä. Työ on toteutettu kirjallisuustutkimuksena. Työssä tietoturva mielletään käyttäjän omien tietojen ja yksityisyyden suojaamisena. Käytettävyys mielletään käyttäjälle helppokäyttöisenä ja intuitiivisena käyttöliittymänä tai järjestelmänä. Järjestelmätekijöiden tehtävänä on varmistaa tietoturvan ja käytettävyyden onnistunut yhdistäminen tekemällä järjestelmistä käyttäjälle käyttökelpoisia tietoturvan puolesta.
Savioja, Lauri
Suoranta, Sanna
käytettävyys, tietoturva, nuoret aikuiset, tietokone