Mainosten esto-ohjelmien tekninen toiminta

Files
Kajava_Kia_2024.pdf (317.55 KB)
Perustieteiden korkeakoulu | Bachelor's thesis
Electronic archive copy is available locally at the Harald Herlin Learning Centre. The staff of Aalto University has access to the electronic bachelor's theses by logging into Aaltodoc with their personal Aalto user ID. Read more about the availability of the bachelor's theses.
2024-05-07
Tietotekniikka
SCI3027
Teknistieteellinen kandidaattiohjelma
Tämä kandidaatin työ käsittelee menetelmiä mainosten estämiseen internetissä sekä tapoja, joilla mainostajat pyrkivät estämään niiden käytön. Tässä työssä tarkastellaan yleisimpiä tällä hetkellä käytettyjä menetelmiä: selainlaajennuksia ja DNS-välityspalvelimia. Mainosten estämiseen tarkoitetut ohjelmat estävät oletusasetuksilla häiritseviä mainoksia. Mainosten estämisen lisäksi ne tarjoavat käyttäjälle parempaa yksityisyyttä ja turvallisuutta verkossa, sillä ne estävät usein myös käyttäjän seurantaa ja haittasivustoja. Yksityisyyden tarjoaminen on tärkeää, sillä useat verkkosivustot jakavat käyttäjän tietoja kolmansille osapuolille. Selainlaajennuksina ja DNS-palvelimina toimivat mainosten estoon käytetyt menetelmät hyödyntävät suodatinlistoja mainos- ja haittasisällön tunnistamiseen ja estämiseen. Suodatinlistat sisältävät erilaisia sääntöjä, kuten estettäviä verkko-osoitteita. Selainlaajennuksissa listat voivat sisältää myös estettäviä mainos-elementtejä ja komentosarjoja. Mainosten esto-ohjelmat estävät yleensä lähes kaikki verkkosivun mainokset, minkä takia monet mainostajat pyrkivät estämään niiden toiminnan. Vastatoimien kehittyminen vaikeuttaa mainosten esto-ohjelmien toimintaa, ja seurauksena on jo pitkään jatkunut kilpailu mainostajien ja esto-ohjelmien välillä. Mainostajat pyrkivät välttämään estetyksi tulemisen upottamalla mainossisällön aikaisempaa paremmin muuhun verkkosivun sisältöön tai rakentamalla sivun niin, että mainosten esto-ohjelman käyttö rikkoo sivun rakenteen. Esto-ohjelmia voidaan myös tunnistaa verkkosivulle upotetulla JavaScript-koodilla, joka tarkkailee selaimen toimintaa. Mainoksen esto-ohjelmia käytetään pääasiassa niiden perusasetuksilla, jotka estävät vain häiritseviä mainoksia. Kohtuullisen mainonnan sallimista voidaan pitää yrityksenä löytää kompromissi mainostajien ja käyttäjien välillä.
Savioja, Lauri
Aura, Tuomas
mainosten esto-ohjelmat, verkkomainonta, yksityisyys, mainostajat