Optimal level of outsourcing in the substation project based for core competence theory

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Checking the digitized thesis and permission for publishing
Instructions for the author
Sähköverkot ja suurjännitetekniikka
S-18
Tämän päivän maailmanlaajuisessa kilpailutilanteessa yritysten on keskityttävä olemaan parhaita toimijoita omilla ydinosaamisalueillaan. Muut toiminnot on tehokkainta hankkia kilpailutetuilta markkinoilta niiltä yrityksiltä, jotka ovat erikoistuneet näiden tukitoimintojen tuottamiseen. Tässä työssä kuvataan sähköasemaprojektin toteuttamisen kannalta merkittävien osaamisalueiden optimaalisen tason määrittämistä. Optimaalisen tason määrittämiseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Tässä työssä kysymystä lähestyttiin ydinosaamisteorian kautta, missä keskitytään niiden toimintojen kartoittamiseen, jotka tuottavat kilpailuetua kilpaileviin yrityksiin nähden. Ydinosaamisteoriaa täydennettiin arvoverkkoteorialla, jonka avulla yksittäinen yrityksen toiminto voitiin kuvata edelleen tarkemmin. Arvoverkkoteorialla toteutetusta kuvauksesta pyrittiin hahmottamaan mahdolliset mallinnetun toiminnon riskit ja yrityksen omalle osaamiselle asetetut vaatimukset. Ydinosaamisen ja tulevaisuuden vaatimuksien selvittämiseksi haastateltiin kymmentä, ennalta määritettyjen kriteerien perusteella valittua yrityksen vienti- ja kotimaan toiminnoissa työskentelevää henkilöä. Sähköasemaprojektien toimintaympäristössä oli nähtävissä teknisiä, taloudellisia, markkina- ja käytönaikaisia muutoksia. Nämä muutokset vaikuttivat sisäisen ja ulkoisen optimaalisen osaamistason määrittämiseen. Ydinosaamisteoria osoittautui käyttökelpoiseksi yrityksen toimintojen osaamistason määrittämisessä.
Lehtonen, Matti
Kauhaniemi, Kimmo
Huittinen, Kalle
Takala, Josu