TV-sarjan raamattu luomisen ja myynnin välineenä

School of Arts, Design and Architecture | Bachelor's thesis
Elokuva- ja televisiotuotanto
ARTS3005
Taiteiden ja suunnittelun kandidaattiohjelma
Opinnäytetyöni tutkii TV-sarjan luomiseen ja myyntiin tarkoitetun dokumentin; series biblen, myöhemmin suomeksi sarjaraamatun merkitystä, muotoa, vaatimuksia ja keskinäisiä eroja. Sarjaraamattu on muodollisesti vakiintunut dokumentti, joka tukee projektia sen myymisen ja luomisen eri vaiheissa. Suomessa sarjaraamattu ei ole vielä täysin vakiintunut käsite, mutta se on enenevissä määrin otettu käyttöön myös kotimaan markkinoilla. Idea täytyy aina myydä jollekin, joten niin tuottajan kuin kirjoittajankin täytyy tuntea vaatimukset, joita sarjamuotoisen sisällön kiteyttämiseen ja esittelyyn liittyy. Tarinakokonaisuudet ovat laajoja, joten jäsentämisen vaade nousee yhä arvokkaampaan asemaan. Miten myydä vaikkapa kahdeksan tuntia draamaa? Miten saada muut näkemään se, mitä itse näkee? Mikä pitchissä on oleellista tuoda esille ja miksi? Työssä käytetään lähdemateriaalina kirjallisuutta, alaan liittyvää tutkimusta ja kahta sarjaraamattua: True Detective- ja Stranger Things- (työnimi Montauk) sarjojen myymisessä käytettyjä dokumentteja. Toinen teoksista tukeutuu tekstuaaliseen sisältöön ja toinen on omaksunut visuaalisemman lähestymistavan. Molemmat sarjaraamatut ovat malliesimerkkejä sekä idean, että valmiin teoksen tasolla, mutta mikä niistä tekee sellaisen? Sihen kandintyöni pyrkii löytämään vastauksen.
Haavisto, Miia
Heiskanen, Anna
TV-draama, sarjaraamattu, myynti, pitch, käsikirjoittaminen, konseptointi