Uusi vernakulaari – sekä sen paikka arkkitehtuurin, kansanrakentamisen ja kaupunkiaktivismin välimaastossa

School of Arts, Design and Architecture | Bachelor's thesis
Ask about the availability of the thesis by sending email to the Aalto University Learning Centre oppimiskeskus@aalto.fi
Arkkitehtuuri
Uusi vernakulaari on nimiehdotus modernille kansanrakentamiselle. Ilmiössä ammatillisesti rakennusalan ulkopuoliset ihmiset päättävät rakentaa tarkoituksenaan saada aikaan solidaarista, yhteisöllistä ja avointa tilaa. Toiminnan taustalla vaikuttaa vahvasti oma-aloitteisuus, aatteellisuus ja muutoshalu. Ilmiö täydentää arkkitehtikunnan suunnittelutyötä toimimalla joustavasti rakenteiden ulkopuolelta tarjoten ehdotuksia muutoksesta tai kyseenalaistuksia vallitseville normeille. Kandidaatintutkielman esimerkkikohteena on Helsingin Sompasaaressa sijaitseva Sompasauna. Uutta vernakulaaria tarkastellaan suhteessa arkkitehtuuriin, kansanrakentamiseen ja kaupunkiaktivismiin. Lähteinä ovat Kaj Nymanin ja Le Corbusierin arkkitehtuuriteoriat, sekä Bernard Rudofkyn, Mirja Lievosen ja Heikki Kukkosen kansanrakentamisesta kertovat tekstit.
Huttunen, Hannu
Kivimäki, Sari
sompasauna, uusi vernakulaari, arkkitehtuurin teoria, kansanrakentaminen, kaupunkiaktivismi