Yksityisyyttä suojaava puheäänen attribuuttien eriyttäminen

Files
Lehtonen_Nia_2024.pdf (533.04 KB)
Sähkötekniikan korkeakoulu | Bachelor's thesis
Electronic archive copy is available locally at the Harald Herlin Learning Centre. The staff of Aalto University has access to the electronic bachelor's theses by logging into Aaltodoc with their personal Aalto user ID. Read more about the availability of the bachelor's theses.
2024-05-26
Informaatioteknologia
ELEC3015
Sähkötekniikan kandidaattiohjelma
Tässä kirjallisuustutkimuksessa tarkastellaan puheteknologiassa käytettävien disentanglement-menetelmien vaikutusta yksityisyyden suojaamiseen. Disentanglement-menetelmät auttavat suojaamaan puhujan henkilökohtaisia tietoja samalla säilyttäen datan hyödynnettävyyden. Tutkimuksessa vertaillaan kolmea erilaista menetelmää: vektorikvantisoitua vaihtelevaa autokooderia (VQ-VAE), kaksivaiheista eriytyssuodatinta (DDF) ja kilpailevaa eriyttävää autokooderia, jotka kaikki tarjoavat erilaisia etuja yksityisyyden suojaamisessa. VQ-VAE osoittautui tehokkaimmaksi tarjoten parhaan tasapainon yksityisyyden suojan ja hyödyllisyyden välillä. Tutkimus luo pohjan jatkokehitykselle yksityisyyttä suojaavien teknologioiden alueella, erityisesti äänidatan käsittelyssä.
Aalto, Samuli
Bäckström, Tom
puheteknologia, yksityisyydensuoja, disentanglement-menetelmät, äänidatan käsittely