Dataspelstillgänglighet: en litteraturstudie

Files
Sandberg_Filippa_2024.pdf (578.44 KB)
Perustieteiden korkeakoulu | Bachelor's thesis
Electronic archive copy is available locally at the Harald Herlin Learning Centre. The staff of Aalto University has access to the electronic bachelor's theses by logging into Aaltodoc with their personal Aalto user ID. Read more about the availability of the bachelor's theses.
2024-05-29
Tietotekniikka
SCI3027
Teknistieteellinen kandidaattiohjelma
sv
Denna uppsats undersöker hur dataspel kan göras tillgängliga för personer med olika funktionsnedsättningar. Genom att analysera litteraturen har arbetet fokuserat på att identifiera vanliga hinder som spelare med synnedsättningar, hörselnedsättningar, rörelsenedsättningar, samt nespelutvecklare uropsykiatriska och kognitiva funktionsnedsättningar möter. Studien inkluderade också en granskning av hur spelutvecklare idag arbetar med tillgänglighetsanpassningar samt vilka tillgänglighets-funktioner som aktuellt används och önskas av spelarna. Även om många spel inkluderar tillgänglighetsfunktioner, varierar omfattningen och kvaliteteten på dessa. Det finns ett behov av standardisering av tillgänglighetsriktlinjerna inom spelindustrin. Spelutvecklare behöver ha en förståelse för tillgänglighet som gör att de kan implementera grundläggande funktioner, som undertexter och ändring av kontrollinställningar, och vid behov komma på nya lösningar för det spel de jobbar på. Det är viktigt att de inte jobbar själva utan även kan ta emot förslag från spelare med funktionsnedsättningar. Tillgänglighetfunktioner gynnar inte endast spelare med funktionsnedsättningar utan förbättrar spelupplevelsen för alla spelare. Det rekommenderas att framtida spelutveckling inkluderar tidiga tester med spelare och en större medvetenhet om de specifika behoven hos spelare med olika typer av funktionsnedsättningar för att skapa mera tillgängliga spel.
Savioja, Lauri
Ahrenberg, Lukas
dataspel, funktionsnedsättning, riktlinjer, tillgänglighet, videospel