Konepajatuotteiden tuotetiedonhallinnan kehittäminen

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Checking the digitized thesis and permission for publishing
Instructions for the author
Konepajatekniikka
Kon-15
vi + 70 s. + liitt. 9
Tuotetiedonhallinta- eli PDM-järjestelmillä hallitaan kaikkea tuotteeseen liittyvää tietoa koko tuotteen elinkaaren ajan. Tällaista tietoa voivat olla esimerkiksi erilaiset dokumentit, nimikkeet ja tuoterakenteet. Tässä diplomityössä on tutkittu tuotetiedonhallintaa ja tuotetiedonhallintajärjestelmiä, niiden merkitystä yrityksille sekä erityisesti PDM-projektin käynnistämistä konepajateollisuudessa. Käytännön ongelmana oli Rocla Oyj:n tuotetiedonhallinnan kehittäminen. PDM-järjestelmän hankkiminen ja käyttöönotto on aina vaativa projekti, jossa perehdytään syvällisesti yrityksen keskeisiin liiketoimintaprosesseihin. PDM-projektin laajuus ja kesto vaihtelevat suuresti yrityksen lähtötilanteista riippuen. Mikäli yrityksen sisäiset prosessit ja toimintatavat ovat kunnossa, keskittyy projekti enemmän PDM-järjestelmän tekniseen käyttöönottoon, mutta usein toimintatavoissa ja kulttuurissa on paljon kehittämistä. Tällöin PDM-projektin luonne on teknisen järjestelmäprojektin lisäksi merkittävissä määrin toiminnan kehittämisprojekti. PDM-toimittajaa valittaessa kannattaa ensin laatia yrityksen tuotetiedonhallinnan nykytilan analyysi. Analyysin pohjalta laaditaan tarjouspyynnöt. Yksityiskohtaisesti laadittuun tarjouspyyntöön on myös toimittajien helppo vastata täsmällisesti, jolloin jo projektin alussa voidaan kartoittaa yrityksen PDM-projektin yksilölliset erityispiirteet.
Aaltonen, Kalevi
Sarkkinen, Kyösti
product data management, tuotetiedonhallinta, dokument management, PDM, item, dokumentinhallinta, item structure, nimike, BOM, tuoterakenne, data base, tuotekehitysprojekti, metainformation, tietokanta, metatieto