Koulurakennukset ja hyvinvointi - Arkkitehtuuri positiivisen psykologian näkökulmasta

School of Arts, Design and Architecture | Bachelor's thesis
Arkkitehtuuri
Taiteiden ja suunnittelun kandidaattiohjelma
34 + 1
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten koulurakennusten arkkitehtisuunnittelulla voidaan tukea käyttäjiensä hyvinvointia. Tulokulmana oli positiivinen psykologia, jonka keskeisenä ajatuksena on tietoinen onnellisuuden ja inhimillisen kukoistuksen lisääminen. Arkkitehtuurissa positiivista psykologiaa on tutkinut muun muassa Ruth Stevens työtovereineen (2019). He ovat yhdistäneet hyvinvoinnin PERMA-teoriaa (Seligman, 2011) palvelurakennusten suunnitteluun. PERMA-teoria on myös oman tutkielmani lähtökohtana. Työni koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä osasta, jossa kysyttiin 23 opetushenkilökunnan edustajan näkemyksiä hyvinvointia edistävästä koulurakennuksesta. Kysely rakentui PERMA-teorian viidelle käsitteelle. Ne ovat positive emotions, engagement, relationships, meaning ja accomplishment. Vastaukset teemoittelin kyseessä olevien käsitteiden mukaisesti. Teemoja nousi kaikkiaan 12. Ne yhdistin induktiivisesti neljäksi kategoriaksi; tarkoituksenmukaisuus, muovautuvuus, avoimuus ja yhteys ulkomaailmaan. Tarkoituksenmukaisuus sisältää rakennuksen toiminnalliset piirteet. Muovautuvuudella tarkoitetaan tilojen joustavia käyttömahdollisuuksia. Avoimuus sisältää ajatuksen tilojen avaruudesta ja avoimesta toimintakulttuurista. Yhteys ulkomaailmaan tarkoittaa koulurakennuksen soveltumista palvelemaan laajemmin yhteiskuntaa sekä koulun käyttäjille mahdollisuutta olla yhteydessä fyysiseen ympäristöön ja kommunikoida maailmanlaajuisesti. Muodostamani kategoriat voivat toimia koulurakennusten suunnittelun suuntaviivoina. Kaikkiaan tutkielmani osoittaa, että PERMA-teoriaa on mahdollista käyttää suunnittelun tukena, kun halutaan luoda rakennuksia, joissa käyttäjien hyvinvointi on keskiössä.
Tervo, Anne
Teräväinen, Helena
arkkitehtuuri, koulurakennus, positiivinen psykologia, PERMA-teoria, hyvinvointi, positiivinen kasvatus