Applying intelligent network services for teleservices in IP networks

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Checking the digitized thesis and permission for publishing
Instructions for the author
Tietoliikennetekniikka
S-72
x + 66 s. + liitt. 7
Tällä hetkellä IP-teknologiaa käytetään puheen siirtoon vielä melko pienessä mittakaavassa ja operaattorit eivät tarjoa VoIP-puheluille lisäarvopalveluita. IP-pohjaiset verkot ovat kuitenkin haastamassa perinteisen piirikytkentäisen verkon puheensiirrossa ja laajamittaisen IP-teknologiaan siirtyminen näyttää olevan edessä. Diplomityön tarkoituksena on selvittää mahdollisuuksia hyödyntää älyverkkoa IP-verkon telepalveluiden tarjoamisessa. Operaattorit haluavat tarjota VoIP-asiakkailleen vähintään samat palvelut kuin piirikytkentäisessä puhelinverkossa tarjotaan. Puhelinverkossa lisäarvopalvelut on toteutettu älyverkon avulla. Saman palvelualustan käyttö myös IP-verkon telepalveluissa helpottaisi palvelujen yhteistoimintaa IP-verkon ja piirikytkentäisen verkon välillä. Teoreettisena pohjana esitellään aluksi älyverkon ja VoIP-verkkojen perusteet. Tämän jälkeen kartoitetaan standardointijärjestöjen dokumentteihin perustuen eri vaihtoehtoja hyödyntää kytkentäisen televerkon älyverkko-ominaisuuksia IP-verkoissa. Esitellyistä vaihtoehdoista selvitetään operaattorin kannalta sopivin verkkomalli. Lopuksi analysoidaan tehtyä valintaa ja suunnitellaan valitun verkkomallin jatkokehitystä.
Häggman, Sven-Gustav
Romo, Jorma