Teräskuitubetonin ympäristövaikutukset verrattuna teräsbetoniin

Files
Suojoki_Aksel_2024.pdf (480.56 KB)
Insinööritieteiden korkeakoulu | Bachelor's thesis
Electronic archive copy is available locally at the Harald Herlin Learning Centre. The staff of Aalto University has access to the electronic bachelor's theses by logging into Aaltodoc with their personal Aalto user ID. Read more about the availability of the bachelor's theses.
2024-04-14
Rakennustekniikka
ENG4003
Insinööritieteiden kandidaattiohjelma
Tutkimuksen tarkoitus on selvittää teräskuitubetonin ekologisuutta verrattuna teräsbetoniin. Mallina käytetään yksinkertaista betonilaattaa. Teräsbetoni on ilmastonlämpenemispotentiaalin perusteella yksi ympäristölle haitallisimmista materiaaleista. Tulevaisuudessa on tärkeää löytää ympäristöystävällisempi vaihtoehto teräsbetonille. Tutkimuksessa selvitetään teräsbetonin ja teräskuitubetonin mekaaniset ominaisuudet keskeisiltä osin. Mekaanisten ominaisuuksien perusteella määritetään, kuinka paljon raudoitetta tai teräskuitua tutkittavaan betonilaattaan tarvitaan. Lisäksi tutkimuksessa käsitellään kahta erilaista tapaa arvioida rakennusalan tuotteen ympäristövaikutuksia. Käsitellyt menetelmät ovat eurooppalaisen standardin mukainen ilmastonlämpenemispotentiaali ja Alankomaissa kehitetty ECI-metodi. Tutkimuksen lähteinä on käytetty ajankohtaisia tieteellisiä julkaisuja, rakennusalan oppikirjoja ja yritysten tuottamia raportteja. Tutkimuksen tuloksena havaitaan teräskuitubetonin käytön betonilaattarakenteessa olevan ekologisempaa kuin teräsbetonin käytön. Tutkimustulokset ovat johdonmukaisia riippumatta siitä, käytetäänkö ympäristövaikutusten arviointiin eurooppalaista standardimenettelyä vai ECI-metodia. Eurooppalainen standardimenettely huomioi vain ilmastonlämpenemispotentiaalin ympäristövaikutusten mittana. Ilmastonlämpenemispotentiaalia tarkastellessa eroavaisuudet teräskuitubetonin ja teräsbetonin välillä jäävät kapeammiksi kuin käytettäessä ECI-metodia, joka huomioi huomattavasti laajemman kirjon erilaisia ympäristövaikutusten indikaattoreita.
Vornanen-Winqvist, Camilla
Niiranen, Jarkko
teräskuitubetoni, teräsbetoni, ekologisuus, ympäristövaikutus, ECI-metodi, ilmastonlämpenemispotentiaali