A service robot embedded from an industrial robot

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Checking the digitized thesis and permission for publishing
Instructions for the author
Automaatiotekniikka
AS-84
Työ käsittelee teollisuusrobotista laajennettavaa palvelurobottia. Teollisuusrobottiin lisätään työssä käyttöliittymiä sekä erilaisia rajapintoja loppukäyttäjän ja robotin välille, joiden avulla kouluttamaton kuluttaja voi helposti käyttää robottia tuottamaan palveluja. Työssä parannetaan robotin ja loppukäyttäjän välistä interaktiota kehittämällä robotin kommunikaatiota lisäämällä robottiin puhesyntetisaattori ja ilmehtivät kasvot. Työssä toteutetaan myös loppukäyttäjän tunnistaminen sormenjälkitunnistimen avulla sekä kehitetään maksukäytäntöä, jolla robotti voi laskuttaa loppukäyttäjää palveluista. NFC-tekniikan avulla on mahdollista kirjoittaa RFID-tagiin tekstiviestisisältöjä, joita voidaan lukea erityisellä matkapuhelimella. Matkapuhelimien avulla tekstiviestejä voidaan lähettää robottiin liitettyyn GSM-moduuliin. GSM-moduulin avulla voidaan komentaa robottia tekemään erilaisia töitä 1/0-kytkentöjen avulla. Puhesyntetisaattori helpottaa loppukäyttäjää palvelurobotin käyttöliittymän käytettävyydessä ja palvelurobottiin animoidut kasvot tuovat palvelurobotille inhimillisyyttä. Kuluttajan biometrinen tunnistaminen mahdollistaa palveluiden tai käyttöoikeuksien rajoittamisen oikeutetuille loppukäyttäjille. Lisäksi NFC-tekniikan perustuva laskutuskäytäntö tekee nopean ja vaivattoman tilaustapahtuman mahdolliseksi loppukäyttäjälle. Työssä toteutetaan edellä mainitut kuluttajarajapinnat ja tutkitaan myös kuluttajien suhtautumista lisättyihin tekniikoihin. Tehokas palvelurobotin ja loppukäyttäjän välinen viestintä on mahdollista toteuttaa edellä mainituilla tekniikoilla ja nämä ominaisuudet tekevät vaikeakäyttöisestä teollisuusrobotista helposti käytettävän palvelurobotin.
Halme, Aarne

Lempiäinen, Juhani
service robot, palvelurobotti, industrial robot, teollisuusrobotti, fingerprint identification, sormenjälkitunnistus, NFC-technique, NFC-tekniikka, GSM-module, GSM-moduuli, speech synthesizer, puhesyntetisaattori