Pienen rakennushankkeen rakennuttaminen

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Checking the digitized thesis and permission for publishing
Instructions for the author
Rakentamistalous
Rak-63
66 s. + liitt.
Diplomityön tavoitteena oli kuvata pienen rakennushankkeen rakennuttamisen prosessi laadunhallinnan näkökulmasta Engel rakennuttamispalvelut Oy:n laatujärjestelmää varten. Tutkimus perustui organisaatiossa rakennuttamistehtävissä toimivien henkilöiden haastatteluihin ja kirjallisuuteen. Teoreettisena lähtökohtana oli laadunhallintaa ja prosessiajattelua käsittelevä kirjallisuus. Haastattelujen avulla selvitettiin pienen hankkeen rakennuttamisen ongelmakohdat ja yrityksen nykyiset toimintatavat. Lopuksi suoritettiin testi, jolla arvioitiin, miten pienen hankkeen rakennuttamisesta tehty malli vastaa käytännön toimintaa. Tutkimuksen tulokset olivat pienen rakennushankkeen rakennuttamisen prosessikuvaus ja toimintaohjeet (10 kpl) prosessin keskeisille toiminnoille. Lisäksi esitettiin malli, miten yrityksen laatupolitiikka periytyy toimintaohjeisiin. Pienen rakennushankkeen rakennuttamisen tärkeimpiä ongelmia ja kysymyksiä verrattuna ison hankkeen rakennuttamisen menettelytapoihin olivat seuraavat:. Millainen on projektiorganisaatio?. Mitä menettelytapoja voidaan yksinkertaistaa tai jättää pois?. Miten rakennuttamisprosessi voidaan tuotteistaa?. Toimintaohjeet laadittiin siten, että pienen hankkeen projektiorganisaation muodosti yksi henkilö. Menettelytapoja kevennettiin yhdistämällä eri toimintoja ja rakennuttamistehtäviä. Toimintaohjeisiin sisältyvät asiakirjamallit mahdollistavat rakennuttamistoiminnan toimintojen vakioimisen ja yhtenäistämisen organisaatiossa.
Kankainen, Jouko
Perälä, Marita
small project, ladunhallinta, contracting, pieni hanke, process, rakennuttaminen, quality management, prosessi