Broker-toiminta sähköisessä kaupankäynnissä

Helsinki University of Technology | Diplomityö
Vuorovaikutteinen digitaalinen media
Tik-111
Tässä diplomityössä tarkastellaan broker- eli välitystoimintaa osana voimakkaasti kehittyvää sähköistä kaupankäyntiä. Broker- toiminnassa tiedon organisointiin ja esittämiseen markkinoiden tavara- tai palvelutarjonnasta osallistuu myös muita osapuolia kuin varsinaiset vaihdannan osapuolet. Kolmannen osapuolen vaikutuksesta tuotteiden tarjoajien ja asiakkaiden välille syntyy johdettu liiketapahtuma. Diplomityön yleisessä osassa keskitytään sähköiseen kaupankäyntiin ja sen vaikutukseen yritysten välisiin arvoketjuihin. Tarkastelun taustalla on havainto, jonka mukaan sähköinen kaupankäynti tulee muuttamaan arvoketjuja. Yritykset voivat myydä tuotteitaan suoraan asiakkaille ohittamalla useita jakeluportaita. Siksi perinteisten jakeluportaiden asema saattaa olla uhattuna. Toisaalta on nähtävissä, että sähköinen kaupankäynti synnyttää asiakkaiden ja tuotteiden valmistajien välille uusia väliportaita, joiden tarkoituksena on luoda markkinat ostajien ja myyjien välille. Yleinen osa käsittelee myös broker- eli välitystoimintaa, jota pidetään yhtenä uutena syntyvänä väliportaana. Broker- toimintaa tarkastellaan ensisijaisten osapuolten - asiakkaan, brokerin ja tuottajan - kannalta. Lisäksi työssä tarkastellaan neljää broker- toiminnan vaihetta eli perustamis-, kohtaamis-, transaktio- ja takautumisvaihetta. Vaiheet ovat broker- toiminnan kannalta merkityksellisiä, koska osapuolten oikeudet ja velvollisuudet vaihtelevat vaiheittain. Broker- palvelun kannalta erityisesti kohtaamisvaiheella ja siihen sisältyvillä oikeuksilla ja velvollisuuksilla on keskeinen merkitys. Niiden perusteella voidaan erottaa eri tyyppisiä broker- palveluita. Diplomityön käytännön työn tuloksena valmistui kokeellinen broker- palvelu osana EU:n rahoittamaa COBRA- projektia. Tällä Helsingin Puhelin Oyj:n Tutkimuskeskuksessa kehitetyllä multimediapalveluiden välitysjärjestelmällä kokeiltiin broker- toimintaa käytännössä ja konseptina. Konsepti havaittiin mielenkiintoiseksi. Kokeilussa broker- palvelun keskeisimmiksi toiminnoiksi havaittiin tiedon etsiminen, tunnistaminen, laskutus ja maksaminen sekä palveluiden hallintatoiminnot.
Takala, Tapio
Lehtinen, Kari
electronic commerce, sähköinen kaupankäynti, brokerage, broker-toiminta, broker, broker, service provision, palvelujen välitys, service management, palvelujen hallinta