Syrjäyttävän ilmanvaihdon ratkaisut suuriin tiloihin hyvä sisäilmasto ja energiatehokkuus huomioiden

Files
Repo_Kalle_2024.pdf (424.76 KB)
Insinööritieteiden korkeakoulu | Bachelor's thesis
Electronic archive copy is available locally at the Harald Herlin Learning Centre. The staff of Aalto University has access to the electronic bachelor's theses by logging into Aaltodoc with their personal Aalto user ID. Read more about the availability of the bachelor's theses.
2024-04-21
Energia- ja ympäristötekniikka
ENG3042
Insinööritieteiden kandidaattiohjelma
Ihmiset viettävät valtaosan ajastaan sisätiloissa. Tämän takia on tärkeää varmistaa, että tilojen sisäilmasto on laadukas eikä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle tai hyvinvoinnille. Euroopan unionissa ja Suomessa keskeisenä tavoitteena on parantaa rakennusten energiatehokkuutta kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan. Ilmastointi käyttää suuren osan rakennuksen energiankulutuksesta. Tämä asettaa keskeiseen asemaan ne ilmanvaihtojärjestelmät, jotka kykenevät tarjoamaan paremman sisäilmaston samalla vähentäen ilmanvaihdon energiankulutusta. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tutkitaan, onko syrjäyttävä ilmanvaihtojärjestelmä optimaalinen ratkaisu hyvän sisäilman takaamiseen, ja mikä on sen vaikutus ilmastoinnin energiatehokkuuteen. Tutkimus on rajattu suuriin tiloihin, ja tutkimus perustuu tieteellisiin julkaisuihin kyseisestä aiheesta. Syrjäyttävän ilmanvaihdon ratkaisut suuriin tiloihin varmistaa terveellisen ja raikkaan sisäilman laadun, samalla parantaen ilmanvaihdon energiatehokkuutta. Kyseisellä ilmanvaihtojärjestelmällä voidaan myös estää ilmateitse leviäviä infektiotartuntoja.
Alanne, Kari
Mustakallio, Panu
syrjäyttävä ilmanvaihto, sisäilmasto, energiatehokkuus, suuret tilat