Kandidaatintutkielman tavoitteena oli tutkia, miten poliittisen riskin käsitettä on määritelty tutkimuskirjallisuudessa ja miten poliittisia riskejä voidaan huomioida yritysten investointipäätöksenteossa ja investointilaskelmissa. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja aineisto koostui akateemisista tutkimuksista ja muusta alan kirjallisuudesta.
Poliittisen riskin käsite on esiintynyt tutkimuskirjallisuudessa ainakin 1960-luvulta lähtien, jolloin käsitteellä usein tarkoitettiin suoraa valtion puuttumista yrityksen toimintaan kohdemaassa esimerkiksi yrityksen kansallistamisen tai takavarikoinnin muodossa. Käsite liitetään käytännössä poikkeuksetta kansainvälisiin liiketoimiin, joskin sillä voidaan tarkoittaa hyvin erilaisia riskejä ja sen tarkasta määritelmästä ei edelleenkään ole päästy konsensukseen. Poliittisen riskin ohella on käytetty myös termiä maariski kuvaamaan samantyyppisiä riskejä, mutta varsinkin nykyään maariskit nähdään kuitenkin laajempana joukkona riskejä, joiden yksi osa poliittiset riskit ovat.
Kirjallisuuskatsauksen perusteella havaittiin, että poliittisiksi riskeiksi luokiteltavien riskien määritelmä on laajentunut viime vuosikymmeninä. Poliittisen riskien aiheuttajaksi voidaan lukea ensinnäkin ainakin valtiollisen toimijan tai sen osan suora sekaantuminen yrityksen liiketoimintaan. Toiseksi, poliittista riskiä voivat aiheuttaa poliittinen ympäristö ja sen epävakaus, poliittinen ilmiö tai poliittinen muutos. Kolmanneksi ryhmäksi voidaan lukea muiden kuin valtiollisten toimijoiden poliittiset toimet eli esimerkiksi poliittinen aktivismi. Poliittiset riskit voidaan myös luokitella mikrotason ja makrotason riskeiksi sillä perusteella, koskevatko ne vain yksittäisiä yrityksiä tai toimialoja vaiko kaikkia markkinalla toimivia yrityksiä. Poliittisten riskien aiheuttajat voidaan myös jakaa sisäisiin ja ulkoisiin lähteisiin sen mukaan, onko aiheuttaja kohdemaan sisältä vai ulkopuolelta.
Yritykset voivat pyrkiä ottamaan riskejä huomioon investointipäätöksenteossa monella eri tapaa. Yleisesti riskin huomioonottavia investointilaskelmamenetelmiä on lukuisia, minkä lisäksi on kehitetty myös nimenomaan poliittisen riskin analyysimenetelmiä. Investointilaskelmissa riskien ja poliittisten riskien aiheuttamaa epävarmuutta voidaan arvioida esim. laskentakorkokantaa tai kassavirtoja muokkaamalla, erilaisin herkkyys- ja skenaarioanalyysein ja reaalioptioajattelua hyödyntämällä. Yritykset voivat varsinaisten investointilaskelmien lisäksi pyrkiä hallitsemaan poliittisia riskejä esim. vakuuttamalla tai poliittiseen ympäristöön etukäteen vaikuttamisella. Vaikka poliittisten riskien määrä on kasvanut, niiden huomioimisesta investointipäätöksenteossa on vain vähän tutkimusta ja poliittisten riskien sisällyttämisestä investointilaskelmiin yrityksissä ei ole juurikaan tutkimusnäyttöä.