Rakennusalaa luonnehditaan yleisesti riskiseksi ja tehottomaksi alaksi, jossa kuitenkin näitä ongelmia pyritään parantamaan integroimalla uusia toimintatapoja kuten lean-ajattelutapaa. Tehottomuuden myötä rakennusala on myös hyvin altis hukan syntymiselle. Aiempaa tutki- musta hukan budjetoinnista ei ole erityisen paljoa tehty, jonka takia tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin rakennusalan asiantuntijoilta. Tutkielmassa käsitellään rakennusalalla synty- vää hukkaa ennustusmenetelmiä budjetoinnin näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on sel- vittää, minkälaisia menetelmiä käyttäen hukkaa budjetoidaan. Tutkimuksessa keskitytään pääosin materiaalihukkaan ja sen budjetointiin.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tapaustutkimuksena, jossa kohdeyrityksenä toimi raken- nusalan yritys YIT. Pääasiallisena aineistona hyödynnettiin kohdeyrityksen asiantuntijoiden kanssa käytyjä haastatteluja. Haastatteluja oli yhteensä kolme ja ne olivat muodoltaan puo- listrukturoituja. Haastateltavat olivat asiantuntijoita, joiden työtehtäviin kuuluu hukan hallinta ja budjetointi.
Tutkimuksen tulokset osoittivat kohdeyrityksessä syntyvän monen tyyppistä hukkaa, mutta merkittävin, jota budjetoidaan, on materiaalihukka. Materiaalihukan budjetointiin käytettiin va- kiokertoimia, joita kokemusperäisesti muokataan sopivammaksi kohdeyritykselle. Tulokset osoittivat myös, että keskimäärin materiaalihukka oli noin 5 % projektien kokonaiskustannuk- sista, mutta vaihteli eri materiaalien kesken.