Tämä diplomityö käsittää tutkimuksen ja ratkaisuehdotuksen koskien geneeristä tietovaraston tietomallia tuotannon raportointiin prosessiteollisuudessa.
Aloite tutkimukseen syntyi työn tilaajana toimineen yhtiön tarpeesta laajentaa nykyisen tietovarastotuotteen markkinoita suuremmalle prosessiteollisuuden alueelle.
Tutkimuksen tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa geneerinen tietomalli käyttämällä ISA-95 standardia pohjana tietorakenteen suunnittelussa.
Standardinmukaisuuden ja geneerisyyden avulla tavoitellut hyödyt ovat tietovaraston implementointiprosessin harmonisoiminen, yhteensopivuuden varmistaminen eri prosessiteollisuuden alojen tiedontarpeiden ja järjestelmien kanssa sekä standardien tietotyyppien ja rajapinnan tarjoaminen muille tietojärjestelmille.
Aihetta tutkittiin toteuttamalla kattava kirjallisuuskatsaus koskien tietovarastoteoriaa, ISA-95 standardia ja sen sovelluksia sekä liiketoimintatiedon hallintaa erityisesti tiedon käyttäjän näkökulmasta.
Tietovaraston vaatimusten määrittely, suunnittelu- ja toteutusprosessi sekä toteutetun mallin kuvaus esitetään diplomityön tapaustutkimusosiossa.
Tietomalli toteutettiin käyttäen dimensiomallintamista, mikä on laajalti käytetty menetelmä tietovaraston rakentamiseen.
Tietomallin raportoinnin suorituskyky, kyselyiden tehokkuus ja yleinen toimivuus evaluoitiin testitapauksien avulla.
Testit käsittelivät tuotantoraportoinnin tiedontarpeiden täyttämistä ja analyyttisten tilapäisraporttien sekä porautuvien raporttien luomista.
Lopputuloksena toteutettu tietomalli on yhteensopiva ISA-95 standardin tietomallin kanssa ja noudattaa dimensiomallinnuksen hyviksi todettuja mallinnusmenetelmiä.
Tiedonhankintaprosessin sujuvuus, kyselyiden tehokkuus ja tiedontarpeisiin vastaaminen täyttävät nykyaikaiselle tietovarastolle asetetut vaatimukset.