Spektrinen irradianssi eli tehotiheys on yksi tärkeimmistä radiometrisistä suureista.
Se kuvaa kuinka paljon säteilytehoa kohdistuu tietylle pinta-alalle tietyllä aallonpituudella.
MIKES TKK Mittaustekniikalla on spektrisen irradianssin mittanormaali 290-900 nm:n aallonpituusalueelle.
Mittaukset tehdään absoluuttisesti karakterisoidulla suodatinradiometrillä, johon kuuluu mallinnettu Si-loukkuilmaisin, tarkkuusapertuuri ja 13 lämpötilastabiloitua interferenssisuodatinta.
Kalibrointipalvelujen asiakkaat ovat kuitenkin ilmaisseet tarpeen kalibroinneille hieman laajemmalla aallonpituusalueella.
Tässä työssä laajennettiin spektrisen irradianssin mittauksen aallonpituusaluetta 250-290 nm:iin ultraviolettialueella ja 900-1500 nm:iin lähi-infrapuna-alueella.
Ultraviolettialueella käytettiin GaAsP-loukkuilmaisinta ja ultraviolettisuodattimia.
Lähi-infrapuna-alueella käytettiin Ge-diodi-ilmaisinta ja infrapunasuodattimia.
Muuten suodatinradiometri pysyi kummassakin tapauksessa samanlaisena kuin aikaisemmin.
Kaikilla kolmella suodatinradiometrillä mitattiin kolme NPL:nt(National Physical Laboratory, Iso-Britannia) kalibroimaa FEL-tyyppistä mittanormaalilamppua.
Tuloksena saatiin laboratorion spektrisen irradianssin mittanormaali ensimmäistä kertaa laajennettua mittauksiin 260 nm, 980 nm, 1100 nm, 1300 nm ja 1500 nm:n aallonpituuksilla, ja spektrisen irradianssin aallonpituusalue laajennettua 250-1500 nm:n alueelle.
Laajennetuksi mittausepävarmuudeksi (k=2) saatiin ultraviolettialueella 2,8 % infrapuna-alueella 3,0 %.
Vertailu NPL:ään osoitti, että mittaamamme spektrinen irradianssi on ultraviolettialueella keskimäärin 2,5 % suurempi kuin NPL:llä.
Lähi-infrapuna-alueella spektrinen irradianssi on enimmillään 4,9 % suurempi kuin NPL:llä, mutta näkyvän valon alueella erot ovat hyvin pienet, vain 0,5 %:n luokkaa.