Tutkimuksen päätarkoituksena on selvittää ja tutkia, millä eri tavoin erilaiset myymäläkonseptit vaikuttavat päivittäistavarakaupan toimitusketjun hallintaan.
Aluksi diplomityössä tarkastellaan eri tapoja hallita päivittäistavarakaupan toimitusketjuja, jonka jälkeen muodostetaan kutakin myymäläkonseptia vastaava mallinnus toimitusketjusta.
Lopuksi muodostettua mallinnusta sovelletaan case-yritykseen tarkoituksena arvioida yrityksen toimintojen nykytilaa.
Diplomityön tärkein tulos on myymäläkonseptikohtaisten toimitusketjujen mallinnus.
Se muodostuu viidestä osasta: tavarantoimittaja, jakelu toimittajalta jakelukeskukseen, jakelukeskus, loppujakelu sekä myymälä, joista jokaista on käsitelty myymäläkonseptin näkökulmasta.
Mallinnus esittelee optimaaliset toimintatavat toimitusketjun eri vaiheille myymäläkonsepti huomioiden.
Toimitusketjumallinnus osoittaa, että toimitusketjuissa on selkeitä eroja, jotka johtuvat erilaisista myymäläkonsepteista, koska lukuisat toiminnot ovat kriittisiä myymäläkonseptin vaatimusten täyttämiseksi.
Toisaalta mallinnuksen mukaan on myös joitakin toimintoja, joihin ei vaikuta myymäläkonsepti vaan ulkoiset tekijät, kuten yritys ja sen liiketoimintaympäristö.
Diplomityössä muodostettu mallinnus tarjoaa uudenlaisen tavan arvioida toimitusketjun toteutusta päivittäistavarakaupassa, koska myymäläkonseptin edellyttämä palvelutaso on huomioitu.
Toimitusketjumallinnuksen soveltaminen case-yritykseen onnistui hyvin ja tuloksena syntyi useita kehitysideoita.
Samalla sovellus myös näytti, että nykyinen toiminta yrityksessä on suurelta osin hyvällä tasolla.
Mallinnuksen soveltamisen onnistuttua voidaan todeta sen olevan toimiva työkalu.