Title: | Bioprocessing of Plant-based Food Materials and Side Streams for Enrichment with Conjugated Linoleic Acid Kasviperäisten elintarvikemateriaalien ja -sivuvirtojen bioprosessointi konjugoidun linolihapon rikastamiseksi niihin |
Author(s): | Vahvaselkä, Marjatta |
Date: | 2020 |
Language: | en |
Pages: | 80 + app. 31 |
Department: | Biotuotteiden ja biotekniikan laitos Department of Bioproducts and Biosystems |
ISBN: | 978-952-60-3979-4 (electronic) 978-952-60-3978-7 (printed) |
Series: | Aalto University publication series DOCTORAL DISSERTATIONS, 113/2020 |
ISSN: | 1799-4942 (electronic) 1799-4934 (printed) 1799-4934 (ISSN-L) |
Supervising professor(s): | Österberg, Monika, Prof., Department of Bioproducts and Biosystems, Aalto University, Finland |
Thesis advisor(s): | Laakso, Simo, Prof. Emeritus, Aalto University, Finland |
Subject: | Chemistry |
Keywords: | conjugated linoleic acid, CLA, plant material, side stream, propionibacterium, konjugoitu linolihappo, kasvimateriaali, sivuvirta, propionibakteeri |
Archive | yes |
|
|
Abstract:Kasviperäisiä materiaaleja käytetään enenevästi osana terveellistä ja kestävää ruokavaliota. Kasvien sisältämissä rasvoissa on usein runsaasti linolihappoa (LA). Tässä väitöskirjassa kehitettiin bioprosessikokonaisuus, jossa kasvien prosessoinnissa syntyvien sivuvirtojen LA:ta muunnetaan positiivisia terveysvaikutuksia omaavaksi konjugoiduksi linolihapoksi (CLA). Materiaaleina käytettiin kauraa, auringonkukkaöljyä, soijaokaraa ja kamelinajauhetta. |
|
Parts:[Publication 1]: Vahvaselkä, M., Lehtinen, P., Sippola, S., Laakso, S., Enrichment of conjugated linoleic acid in oats (Avena sativa L.) by microbial isomerization, J. Agric. Food Chem. 52 (2004) 1749–1752. DOI: 10.1021/jf034996j View at Publisher [Publication 2]: Vahvaselkä, M., Lehtinen, P., Laakso, S., Microbially safe utilization of non-inactivated oats (Avena sativa L.) for production of conjugated linoleic acid, J. Agric. Food Chem. 54 (2006) 963–967. DOI: 10.1021/jf052161y View at Publisher [Publication 3]: Vahvaselkä, M., Laakso, S, Production of cis-9,trans-11 -conjugated linoleic acid in camelina meal and okara by an oat-assisted microbial process, J. Agric. Food Chem. 58 (2010) 2479–2482. DOI: 10.1021/jf903383x View at Publisher [Publication 4]: Vahvaselkä, M., Laakso, S., Esterification of conjugated linoleic acid by yeasts for increasing the value of plant materials, Process Biochem. 49 (2014) 1831–1837. DOI: 10.1016/j.procbio.2014.08.013 View at Publisher |
|
|
Unless otherwise stated, all rights belong to the author. You may download, display and print this publication for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Page content by: Aalto University Learning Centre | Privacy policy of the service | About this site