Tämä opinnäytetyö käsittelee keraamisen veistoksen tekemistä valutekniikalla sekä siihen tarkoitetun kahden kipsimuotin valmistamista, joihin molempiin tulee monta osaa. Tavoitteena on saada aikaiseksi rotumääritelmän mukainen monistettava villakoiraveistos, joita on toistaiseksi liian harvassa. Opinnäyte koostuu kirjallisesta osuudesta ja produktiosta.
Veistoksen aiheena on villakoira, jonka rakennetta tutkin rotumääritelmien ja kuvien avulla. Oleellisena osana muotoa on myös villakoiran trimmausmallin tutkiminen, koska koira on lähes kokonaan pörröisen karvan peitossa. Trimmausmalliksi valikoitui skandinaavinen leijonaleikkaus, koska se sopii muotonsa puolesta keramiikan tekemiseen. Opinnäytteessä käydään läpi työprosessi mallineen tekemisestä, muotin valmistukseen sekä käyttö valusavella valamiseen ja valun lopputulos. Muotin malline tehdään savesta umpisavisena käsin rakentamalla. Muotti valetaan kipsistä ja koiraan tulee viisi osaa. Ensimmäinen osa tulee koiran etuosasta, toinen jalkojen väliin koiran alla, kaksi sivuille ja yksi takaosaan. Koiran häntä tulee erillisestä muotista, koska sen liitos koiran vartaloon on kapea ja häntä irtoaa helposti koiran vartalosta, kun valua poistetaan muotista. Häntä tehdään kaksiosaisella muotilla ja se liitetään vartaloon juoksevan valusaven avulla.
Opinnäytteessä perehdytään lisäksi keraamisiin figuureihin Suomessa keskittyen pääasiassa Suomen suurimman keramiikkatehtaan Arabian tuotantoon. Arabia valmisti käyttöesineitä, astiastoja ja koriste-esineitä Helsingin Arabianrannassa vuosina 1874-2016, jonka jälkeen yhtiö siirtyi käyttämään ulkomaisia alihankkijoita. Arabialla on ollut tuotannossa keraamisia figuureja vuodesta 1886 lähtien. Pääasiassa aiheena ovat olleet eläimet, niin kotimaiset kuin ulkomaiset villieläimet sekä kotieläimet. Arabian eläinfiguurit ovat pääasiassa tyyliteltyjä ja pelkistettyjä. Osa on realistisempia ja selvästi lajikseen tunnistettavia, kun taas toiset ovat hyvinkin tyyliteltyjä.