Kehittyvä urbanismi ja uudet teknologiat tarjoavat mahdollisuuksia kaupunkien kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Nykyaikaisessa kaupungissa elinympäristö, hallinto ja palvelut suunnitellaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Tämä opinnäytetyö tuo lapset mukaan tähän kehitykseen pyrkien edistämään heidän osallisuuttaan peruskoulussa. Kehittämällä osallistavia muotoilumenetelmiä ja osallisuutta tukevia hallinnollisia prosesseja tulevaisuuden kaupunkien asukkaille – nykyhetken lapsille – voitaisiin samalla tehdä osallistumisesta aikuisillekin parempaa.
Työ hahmottaa teoreettiskäsitteellisen tutkimuksen keinoin peruskoulun kaupunkikehittämisen ja muotoilun ympäristönä ja peilaa tätä kolmesta peruskoulussa toteutetusta muotoiluprojektista koottuun aineistoon. Havaintojen vertailu teoreettiseen viitekehykseen muodostaa tutkimuksen laadullisen osuuden, josta syntyivät keskeiset tulokset.
Kaupunki kokemuksellisena ympäristönä ja kehittämiskohteena muodostaa työn laajemman viitekehyksen. Työ tutkii kaupunkien uudistamiseen liittyviä mekanismeja ja yhteissuunnittelun mahdollisuuksia ja edellytyksiä kaupunkien ja palveluiden kehittämisessä erityisesti lasten näkökulmasta.
Työssä määriteltiin peruskoulu muotoilun ympäristönä systeemisestä, tilallisesta ja ajallisesta näkökulmasta ja kuvailtiin muotoilumenetelmien kehittämistä peruskouluympäristössä. Keskeisenä ilmiönä voitiin pitää paradoksia muotoilussa tarvittavan luovuuden ja kouluympäristön luonteen välillä. Muotoilumenetelmien kehittämisessä olennaista oli materiaalisuuden merkitys innostavana elementtinä. Tämän lisäksi työssä esiteltiin askeleet koululaisten laajamittaisempaan osallistumiseen kaupungin kehittämisessä.