Opinnäytetyöni taiteellinen osa on 128-sivuinen sarjakuva-albumi, Pikku Närhi. Sarjakuva-albumi perustuu pikkuveljeni kirjoittamaan lyhyeen kertomukseen Närhen muotokuva. Opinnäytetyöni teoreettinen osa analysoi Närhen muotokuvaa, siitä tuotettua sarjakuvan käsikirjoitusta ja valmista Pikku Närhi-sarjakuvaa. Sen tavoitteena on esitellä käyttämäni sarjakuvan tuottamisen dramaturginen metodi, kun lähtökohtana on proosan muodossa oleva kertomus.
Tutkimuskysymykseni on, onko mahdollista purkaa tarinakokemuksen synnyttävät elementit proosamuotoisesta kertomuksesta, ja järjestellä ne uudestaan sarjakuvakerronnaksi niin, että tuloksena on alkuperäisen kaltainen tarinakokemus.
Metodini teoreettisen viitekehyksen pohjana käytän draaman mallia, joka perustuu Aristoteleen Runousoppiin. Laajennan sitä vielä enemmän yksittäisten tapahtumien ja jännitteiden purkuun soveltuvammaksi dramaturgi John O'Toolen ja narratologi Seymour Chatmanin käsitteillä ja ajatuksilla. Mallia käytetään draamallisen merkityksen välittävän juonen elementtien eristämiseen alkuperäisestä tekstistä ja sen tulkitsemiseen, miten niitä soveltaen on luotu sarjakuvan käsikirjoitus ja valmis sarjakuva. Lisäksi käyn lyhyesti läpi kuvan semioottisia ja sarjakuvan kerronnallisia rajoitteita ja mahdollisuuksia.