AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU TIIVISTELMÄ
Organisaatiot ja johtaminen, Pro gradu -tutkielma 30.04.2012
Krista Helin
TALOUSELÄMÄÄ UUDEN JA VANHAN RAJAMAILLA
Strategisen rakennemuutoksen kulttuurinen analyysi
TUTKIMUKSEN TAVOITTEET
Tutkielman tavoitteena on kuvata yrityksen taloustoimintojen yhtenäistämiseen tähtäävää muutosprosessia kulttuurisesta näkökulmasta. Pyrin kuvaamaan muutosprosessin eri vaiheita ja toimintaympäristöön liittyviä erityiskysymyksiä työntekijöiden kokemusten näkökulmasta mahdollisimman moniulotteisesti ja rikkaasti.
Tutkimus on aineistolähtöinen, josta johtuen niin tutkimusongelman rajaus kuin tutkielman teoreettiset ja metodologiset raamit ovat saaneet lopullisen muotonsa empiirisen aineiston ohjaamana. MED Oyj:n (pseudonyymi) Talouden palvelukeskuksessa suorittamaani empiiriseen tutkimukseen nojautuen olen muotoillut kaksi tutkimuskysymystä. Olen kiinnostunut selvittämään, miten työntekijöiden työ erilaisine käytänteineen on organisaatiomuutoksen myötä muuttunut. Toiseksi kiinnitän tarkastelussani huomiota siihen, miten sosiaaliset suhteet ovat rakentuneet uudessa työyhteisössä. Laadullisen tutkimukseni tulkintakehykseksi olen valinnut kulttuurisen näkökulman, ja siten olen analyysissani keskittynyt organisatoristen prosessien kulttuuriseen ulottuvuuteen. Teoreettisten ja metodologisten linssien rinnalla kulttuuriteoreettinen tutkimus linkittyy tutkielmassani edelleen niin kutsuttuun M&A –tutkimukseen (Merger And Acquisition Studies) tutkimuskohteeni erityislaatuisten taustatekijöiden vuoksi.
TUTKIMUKSEN TOTEUTUSTAPA JA MENETELMÄT
Aineistolähtöisen tutkielmani keskiössä on syksyllä 2011 suorittamani empiirinen tutkimus, joka sijoittuu kansainvälisesti toimivan monialayhtiön taloustoimintoja keskitetysti hoitavaan Talouden palvelukeskukseen. Aineistolähtöisyyden rinnalla toinen tutkimuksen toteutuksen kannalta keskeinen lähtökohta on kerronnallisen eli narratiivisen tutkimusotteen soveltaminen. Tutkielmani empiirinen aineisto käsittää kolme osa-aluetta. Pääosa siitä on koostunut kerronnallisista teemahaastatteluista, toinen osa pienimuotoisesta osallistuvasta havainnoinnista, sekä kolmas kokonaisuutta täydentävä osuus kirjallisesta dokumentaatiosta.
TUTKIMUKSEN TULOKSET
Rakensin kertomuksen Talouden palvelukeskuksen perustamisesta kolmen ulottuvuuden varaan – muutokseen toimintaympäristössä, muutokseen työkäytänteissä, sekä muutokseen sosiaalisissa suhteissa. Täydensin tulkintaani kulttuurisesta näkökulmasta hyödyntämällä tuoreimman kulttuuriteoreettisen lähestymistavan tarjoamaa tapaa käsitteellistää organisaation jäsenten toimintaa ohjaavia käytänteitä, identiteettiä ja resursseja. Pohdin siten kulttuuristen resurssien merkitystä Talouden palvelukeskusta koskettavassa muutosprosessissa. Johtopäätöksenä esitin, että ainakin tähänastisen toiminnan aikana kulttuuriset resurssit ovat ylläpitäneet organisaatiomuutosta edeltävää aikaa, ja näin ollen rajoittaneet yhdistämisprosessin onnistunutta läpivientiä.
AVAINSANAT
Organisaatiomuutos, strateginen rakennemuutos, yhdistämisprosessi, kulttuuri, kulttuurinen resurssi, käytänne