Opinnäytetyöni käsittelee Helsingin 1920- ja 1930- lukujen asuinkerrostalojen huoneistojen sisustuksia. Työn tavoitteena oli selvittää tutkivan näkökulman kautta, miten klassismin ja funktionalismin tyylisuunnat näkyivät näiden vuosikymmenten kerrostalohuoneistojen sisustuksissa. Sisustusarkkitehdin ammatissa on tärkeä tietää ja ymmärtää sisustusarkkitehtuurin sekä arkkitehtuurin historiaa, vanhoista suunnittelumenetelmistä, tyyleistä sekä materiaaleista.
Vanhoja rakennuksia on edelleen käytössä. On tärkeää tietää rakennuksen historiasta ja pyrkiä säilyttämään kyseisen kohteen oman ajanjakson henki. Tähän työhön pyrin kokoamaan olennaisimmat tiedot, joista saa yleisen käsityksen 1920- ja 1930- lukujen sisustuksista väreineen ja materiaaleineen.
Opinnäytetyön aineistona on käytetty kirjallisuutta, uuden kirjallisuuden lisäksi hyödynsin myös 1920-1930- luvun sisustuskirjoja sekä Kotiliesi- lehtiä. Tutkimusprosessissa tutustuin löydettyyn lähdeaineistoon, tein yhteenvetoja eri osa-alueista ja kokosin ne yhdeksi kokonaisuudeksi. Tekstin muokkauksessa käytin apuna värikoodistoa tekstin editoinnin helpottamiseksi. Kävin myös Helsingin työväenasuntomuseon opastetulla kierroksella, jossa kerrottiin yleisesti 1920- ja 1930- lukujen sisustustyyleistä ja ihmisten elämäntavoista.
Tutkimuksessa nousi esille, että Suomen taloudellinen tilanne vaikutti merkittävästi 1920 – 1930- lukujen rakentamiseen, suunnitteluun, muotoiluun, estetiikkaan sekä asuntojen sisustuksiin. Asunnoista sekä huoneista tehtiin aiempaa pienempiä ja matalampia. Sisustuksissa kiinnitettiin enemmän huomiota käytännöllisyyteen ja hygieenisyyteen. Sisustustyylit eivät uudistuneet nopeasti, koska ihmisten yhteiskunnallinen asema vaikutti paljon asuntojen sisustamiseen.