Title: | Antilipogenic mechanism of conjugated linoleic acid in yeast Konjugoidun linolihapon rasvaa vähentävä vaikutusmekanismi hiivasolussa |
Author(s): | Hokkanen, Sanna |
Date: | 2017 |
Language: | en |
Pages: | 81 + app. 51 |
Department: | Biotuotteiden ja biotekniikan laitos Department of Bioproducts and Biosystems |
ISBN: | 978-952-60-7473-3 (electronic) 978-952-60-7474-0 (printed) |
Series: | Aalto University publication series DOCTORAL DISSERTATIONS, 110/2017 |
ISSN: | 1799-4942 (electronic) 1799-4934 (printed) 1799-4934 (ISSN-L) |
Supervising professor(s): | Frey, Alexander, Prof., Aalto University, Department of Bioproducts and Biosystems, Finland |
Thesis advisor(s): | Laakso, Simo, Prof., Aalto University, Department of Bioproducts and Biosystems, Finland |
Subject: | Biotechnology |
Keywords: | conjugated linoleic acid, antilipogenic mechanism, yeast, triacylglycerol hydrolysis, fatty acid desaturation, konjugoitu linolihappo, rasvapitoisuuden vähentäminen, hiiva, triasyyliglyserolien hydrolyysi, rasvahappojen desaturaatio |
Archive | yes |
|
|
Abstract:Konjugoitu linolihappo (CLA) on seos linolihapon isomeerejä, joissa kaksi kaksoissidosta ovat toisiinsa nähden konjugoidussa asemassa. CLA:lla on osoitettu olevan nisäkkäiden rasvan kertymistä ehkäisevä vaikutus. Synteettistä CLA:a markkinoidaan laihdutusvalmisteena, vaikka sen turvallisuudesta terveydelle ei ole täyttä varmuutta, koska rasvan kertymistä vähentävän vaikutuksen mekanismia ei ole pystytty selvittämään nisäkässoluissa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, voitaisiinko leivinhiivaa (Saccharomyces cerevisiae), käyttää malliorganismina vaikutusmekanismin selvittämiseksi. |
|
Parts:[Publication 1]: Jaakola, S., Vahvaselkä, M. and Laakso, S. Effect of conjugated linoleic acid (CLA) on the cellular lipids of Saccharomyces cerevisiae. Journal of American Oil Chemist Society 8 82 (2005) 745-748. DOI: 10.1007/s11746-005-1137-7 View at Publisher [Publication 2]: Jaakola, S., Vahvaselkä, M. and Laakso, S. Positional distribution of conjugated linoleic acid in triacylglycerol of Saccharomyces cerevisiae. Journal of Agricultural and Food Chemistry 5 54 (2006) 5611-5616. DOI: 10.1021/jf060682v View at Publisher [Publication 3]: Hokkanen, S., Laakso, S., Senn, C.M., Frey, A.D. The trans-10, cis-12 conjugated linoleic acid increases triacylglycerol hydrolysis in yeast Saccharomyces cerevisiae. Manuscript accepted for publication in Journal of Applied Microbiology.[Publication 4]: Hokkanen, S., Pastinen, O., Frey, A.D. The trans-10, cis-12 isomer of conjugated linoleic acid induces lipid degradation and attenuates fatty acid desaturation in yeast Saccharomyces cerevisiae. Advances in Biotechnology and Microbiology 2 (2017) 555595. |
|
|
Unless otherwise stated, all rights belong to the author. You may download, display and print this publication for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Page content by: Aalto University Learning Centre | Privacy policy of the service | About this site