Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena on tutkia luottamuksen ja konfliktien vaikutusta kansainvälisen virtuaalitiimin suorituskykyyn. Kansainväliset virtuaalitiimit ovat nykyajan organisaatioissa yleisiä, ja niitä onkin tutkittu paljon. Kuitenkaan juuri tämän kaltaista tutkimusta, jossa kansainvälisen virtuaalitiimin suorituskykyä tarkastellaan luottamuksen ja konfliktien näkökulmasta, ei ole aikaisemmassa tieteellisessä kirjallisuudessa tehty. Tutkimuskysymykseen ”Kuinka ryhmän jäsenten välinen luottamus vaikuttaa konfliktien syntymiseen, ja kuinka ne vaikuttavat ryhmän suorituskykyyn kansainvälisessä virtuaalitiimissä?” vastataan pitkälti soveltaen tieteellisessä kirjallisuudessa esitettyjä teorioita.
Yksi tutkielman keskeisistä käsitteistä on luottamus, jolla tässä kontekstissa viitataan kansainvälisen virtuaalitiimin jäsenten väliseen luottamukseen. Luottamuksen rakentuminen ei ole kyseisessä kontekstissa täysin ongelmatonta, sillä kansainvälisen virtuaalitiimin jäsenillä ei ole mahdollisuutta kasvokkain tapahtuvaan kommunikointiin. Näin ollen luottamuksen synnyttämisen täytyy tapahtua joillakin muilla keinoin. Luottamuksen syntyminen on moniselitteistä, mutta tutkielmassa korostetaan etenkin jatkuvan kommunikaation merkitystä luottamuksen rakentajana. Kun tiimin jäsenten välinen vuorovaikutus on aktiivista ja sävyltään innostavaa, se vaikuttaa myönteisesti luottamuksen ylläpitämiseen ja rakentamiseen.
Luottamuksella on suuri merkitys kansainvälisen virtuaalitiimin toiminnalle monestakin eri näkökulmasta katsottuna. Yksi tärkeistä vaikutuksista on luottamuksen merkitys konfliktien syntymisessä. Tutkielmassa määritellään konfliktit kolmeen eri tyyppiin: suhde-, tehtävä- ja prosessikonflikteihin. Aikaisemman tieteellisen tutkimuksen perusteella voidaan todeta luottamuksen vaikuttavan siihen, millaisia konflikteja kansainväliseen virtuaalitiimiin syntyy.
Eri konfliktityypeillä on puolestaan erilainen vaikutus kansainvälisen virtuaalitiimin suorituskykyyn. Konfliktien ja suorituskyvyn välisen suhteen tutkiminen on merkityksellistä, sillä se osoittaa konfliktien todelliset haitat ja hyödyt organisaation näkökulmasta. Tiivistettynä voidaan todeta suhdekonfliktien olevan haitallisia tiimin suorituskyvyn kannalta, mutta tehtäväkonflikteilla puolestaan voi olla jopa myönteinen vaikutus tiimin suorituskykyyn. Prosessikonfliktit taas ovat melko vähän tutkittuja, mutta olemassa olevien tutkimusten perusteella voidaan sanoa kansainvälisessä virtuaalitiimissä prosessikonfliktien todennäköisesti heikentävän tiimin suorituskykyä.
Tiivistettynä voidaan todeta kansainvälisessä virtuaalitiimissä luottamuksen vähentävän suorituskyvyn kannalta haitallisia suhde- ja prosessikonflikteja, mutta tehtäväkonflikteja voi syntyä hyvänkin luottamustason tiimeissä. Sopivissa määrin tehtäväkonfliktit voivat kuitenkin vaikuttaa suorituskykyyn positiivisesti, ainakin aikaisempien tutkimusten perusteella. Kuitenkin täydellinen tutkimuskysymykseen vastaaminen edellyttää jatkotutkimuksia, joissa otetaan huomioon kansainvälisen virtuaalitiimin konteksti.