Tutkielman tarkoitus
Tämä tutkielma tarkastelee, onko liikearvon alaskirjausten ja jaksotuseriin perustuvan tuloksenohjailun välillä yhteyttä suomalaisissa pörssiyhtiöissä vuosina 2005–2014, ja ovatko nämä alaskirjaukset yhteydessä big bath -käyttäytymiseen. Liikearvo tuli poistaa tasapoistoin vuoteen 2005 asti, minkä jälkeen pörssiyritysten on täytynyt laatia konsernitilinpäätöksensä IFRS-standardien mukaisesti ja näin ollen testata liikearvon arvonalentumista vuosittain IAS 36 -standardin mukaisesti. IFRS-standardien käyttöönotto on tarjonnut johdolle merkittävästi harkinnanvaraisuutta, minkä vuoksi aihetta on perusteltua tutkia. Aiheeseen liittyviä tuloksia ei ole myöskään aikaisemmin julkaistu suomalaisten pörssiyhtiöiden osalta, minkä lisäksi suomalainen raportointiympäristö tarjoaa uuden tarkastelukohteen aikaisempaan kirjallisuuteen verrattuna. Vuosina 2008–2009 maailmaa ravisteli finanssikriisi, minkä vuoksi kyseinen ajanjakso on myös tässä tutkielmassa tarkastelun kohteena. Tämän tutkielman tulokset ovat uusia ja täysin erilaisia verrattuna aikaisempiin tutkimuksiin.
Aineisto ja tutkimusmetodi
Aineisto ulottuu vuodesta 2005 vuoteen 2014 ja koskee Helsingin pörssissä listattuja yrityksiä. Aineisto on kerätty myös vuodesta 2001 asti nähdäksemme liikearvon tasapoistojen lukumäärän vuositasolla ennen IFRS-standardien käyttöönottoa. Lopullinen aineisto koostuu 899 havainnosta vuosilta 2005–2014. Tutkielman hypoteesit testataan pienimmän neliösumman (OLS) monimuuttujaregressioanalyysillä. Big bath -tuloksenohjailua testataan erikseen logistisella regressioanalyysillä.
Tulokset
Liikearvon alaskirjaukset eivät ole yhteydessä jaksotuseriin perustuvaan tuloksenohjailuun eikä myöskään big bath -käyttäytymiseen suomalaisissa pörssiyhtiöissä. Finanssikriisin osalta tutkimustulokset osoittavat, että liikearvon alaskirjaukset eivät ole yhteydessä jaksotuseriin perustuvaan tuloksenohjailuun.