Lecithin is a mixture of phospholipids that have surface active properties. Lecithin is
obtained as a by-product of water degumming of vegetable oil. Degumming is a part of
vegetable oil purification in which an emulsion is formed to solubilize impurities in oil.
The understanding of aggregation behaviour of lecithin and various other surfactants
present in oils and fats is crucial for their efficient removal. Moreover, various
surfactants may have synergistic effects which affect their removal from oils and fats.
Lecithin and various other surfactants in nonpolar solvents can form reverse micelles
and other reverse structures. In this thesis, lecithin micelle formation in four different
nonpolar organic solvents was compared. The aim was to evaluate how the nonpolar
phase affects lecithin micelle formation and behaviour. This was done by determining
the critical micelle concentration of lecithin in these solvents using the TCNQ
solubilization method, as well as investigating the effects of adding polar solvent E to
these systems. Critical micelle concentration (CMC) is the surfactant concentration at
which micelle formation is initiated. Further aim was to study the effect of adding
monoglyceride or diglyceride to lecithin-solvent system, and investigate how their
addition affects the concentration at which lecithin forms micelles. For this, TCNQ
solubilization method was also used. The CMC value determined for lecithin were
0.07 wt.-% in solvent A, 0.01 wt.-% in solvent B, 0.09 wt.-% in solvent C, and 0.09 wt.%
in solvent D. The solvent E added to solvent D was observed to have a drastically
different effect as in other three solvents (A, B, C). Thus, it was concluded that lecithin
micelle behaviour is very different in solvent D as in other solvents. Both
monoglyceride and diglyceride were observed to increase the CMC of lecithin in
solvent D, and the effect of monoglyceride was more pronounced.
Lesitiini on pinta-aktiivisten fosfolipidien seos. Lesitiiniä saadaan kasviöljyjen
puhdistuksen sivutuotteena degumming-vaiheessa. Tässä puhdistusvaiheessa
muodostuu emulsio ja epäpuhtaudet saadaan liuotettua öljystä. Tehokkaan
puhdistuksen aikaansaamiseksi lesitiinin ja muiden pinta-aktiivisten epäpuhtauksien
käyttäytymisen ymmärtäminen on tärkeää. Lisäksi pinta-aktiivisilla aineilla voi olla
yhteisvaikutuksia, jotka vaikuttavat niiden poistoon öljyistä ja rasvoista. Lesitiini ja
muut pinta-aktiiviset aineet, jotka esiintyvät epäpuhtauksina öljyissä ja rasvoissa,
voivat muodostaa käänteismisellejä ja muita käänteisiä rakenteita poolittomissa
liuottimissa. Tässä diplomityössä lesitiinin misellinmuodostumista tutkittiin neljässä
eri poolittomassa orgaanisessa liuottimessa. Tarkoituksena oli tutkia miten pooliton
faasi vaikuttaa lesitiinin käytökseen. Tätä varten määritettiin lesitiinin kriittinen
misellinmuodostuspitoisuus näissä liuottimissa, sekä tutkittiin poolisen liuotin E:n
lisäyksen vaikutusta. Kriittinen misellinmuodostuspitoisuus on se pitoisuus jossa
pinta-aktiivinen aine alkaa muodostaa misellejä. Lisäksi tutkittiin kahden eri
surfaktantin, monoglyseridin ja diglyseridin, vaikutusta pitoisuuteen, jossa lesitiini
muodostaa misellejä. Lesitiinin krittiset misellinmuodostuspitoisuudet eri liuottimissa
olivat 0,07 paino-% liuotin A:ssa, 0,01 paino-% liuotin B:ssä, 0,09 paino-% liuotin
C:ssä, sekä 0,09 paino-% liuotin D:ssä. Tutkimuksessa tultiin johtopäätökseen, että
lesitiinin käytös on huomattavan erilainen liuottimessa D kuin muissa liuottimissa.
Havaittiin myös, että sekä mono- että diglyseridi nostavat lesitiinin kriittistä
misellinmuodostuspitoisuutta liuotin D:ssä, ja että monoglyseridillä oli suurempi
vaikutus.