Title: | Securing global food supplies with limited resources - Lessons from the past Maailman ruoan turvaaminen rajallisin resurssein: historiallinen katsaus |
Author(s): | Porkka, Miina |
Date: | 2016 |
Language: | en |
Pages: | 43 + app. 75 |
Department: | Rakennetun ympäristön laitos Department of Built Environment |
ISBN: | 978-952-60-7145-9 (electronic) 978-952-60-7146-6 (printed) |
Series: | Aalto University publication series DOCTORAL DISSERTATIONS, 242/2016 |
ISSN: | 1799-4942 (electronic) 1799-4934 (printed) 1799-4934 (ISSN-L) |
Supervising professor(s): | Kummu, Matti, Ass. Prof., Aalto University, Department of Built Environment, Finland |
Thesis advisor(s): | Siebert, Stefan , Dr., University of Bonn, Germany; Varis, Olli, Prof., Aalto University, Department of Built Environment, Finland |
Subject: | Environmental science |
Keywords: | food availability, resource scarcity, water scarcity, agricultural trade, global research, ruoan saatavuus, resurssien niukkuus, vesipula, maailmankauppa, globaali tutkimus |
Archive | yes |
|
|
Abstract:Ihmiskunnan kyky tuottaa riittävästi ravintoa kasvavan väestön tarpeisiin on puhuttanut jo vuosisatojen ajan. Kasvun ylläpitämiseksi planeettamme rajallisia luonnonvaroja on hyödynnetty yhä laajemmin, mikä on lisännyt ruoantuotantoon tarvittavien maa- ja vesiresurssien niukkuutta. Tämä kilpajuoksu oli huomattavaa erityisesti 1900-luvun loppupuoliskolla, jonka aikana sekä maailman väkiluku että ruoantuotanto yli kaksinkertaistuivat. Yhä kasvavan väestön tarpeiden tyydyttämiseksi ruoantuotannon täytyisi jälleen kaksinkertaistua vuoteen 2050 mennessä. Ihmiskunnan kyky vastata aiempiin haasteisiin on ollut merkittävää, joten menneisyyden tutkiminen ja siitä oppiminen voivat tarjota avaimia tulevaisuuden haasteiden ratkaisuun. |
|
Parts:[Publication 1]: Porkka, M., Kummu, M., Siebert, S., Varis, O., 2013. From Food Insufficiency towards Trade Dependency: A Historical Analysis of Global Food Availability. PLOS ONE 8(12), e82714. DOI:10.1371/journal.pone.0082714 View at Publisher [Publication 2]: Porkka, M., Gerten, D., Schaphoff, S., Siebert, S., Kummu, M., 2016. Causes and trends of water scarcity in food production. Environmental Research Letters 11(1), 015001. DOI:10.1088/1748-9326/11/1/015001 View at Publisher [Publication 3]: Porkka, M., Guillaume, J.H.A., Schaphoff, S., Siebert, S., Kummu, M., Submitted. The global use of food imports to overcome limits to growth. Submitted to Nature Communications on 8th Jun 2016 and revised according to pre-examination comments.[Publication 4]: Porkka, M., Kummu, M., Siebert, S., Flörke, M., 2012. The Role of Virtual Water Flows in Physical Water Scarcity: The Case of Central Asia. International Journal of Water Resources Development 28(3), 453–474. DOI: 10.1080/07900627.2012.684310 View at Publisher |
|
|
Unless otherwise stated, all rights belong to the author. You may download, display and print this publication for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Page content by: Aalto University Learning Centre | Privacy policy of the service | About this site