Title: | Business Model Based Concept Generation - Understanding, creating and managing concepts in business |
Author(s): | Sääskilahti, Mikko |
Date: | 2016 |
Language: | en |
Pages: | 42 + app. 49 |
Department: | Konetekniikan laitos Department of Mechanical Engineering |
Major/Subject: | Koneensuunnitteluoppi (Engineering design) |
Supervising professor(s): | Ekman, Kalevi |
Thesis advisor(s): | Ekman, Kalevi |
Subject: | Management, Organisations, Corporations |
Keywords: | concept generation, front-end innovation, product development, design, konseptisuunnittelu, innovaatioprosessin alkupää, tuotekehitys, muotoilu |
|
|
Abstract:Lisensiaatintutkielmassa esitellään innovaatioprosessin alkupäähän uusi lähestymistapa nimeltä Business Model Based Concept Generation (Bisnesmallipohjainen konseptointi). Konseptien luomista ja kehittämistä analysoidaan kuudessa akateemisessa julkaisussa, jotka ovat osa tutkielmaa. Keskeinen tavoite oli avata konseptointia sekä teoreettisesti että käytännönläheisesti tutkimalla innovaatioprosessin alkupään käytäntöjä valmistavassa teollisuudessa Suomessa. Tavoitteena oli selvittää, kuinka yritykset kehittävät uusia konsepteja ja millaisia ne käytännössä ovat. Lukuisia eri alojen yrityksiä on liitetty tutkimukseen eri puolilta maata; yritysten joukossa on mikro- ja PKyrityksiä aina Lappia myöten sekä globaalisti toimivia suuryrityksiä eri puolilta Suomea. |
|
Parts:[Publication 1]: Sääskilahti, M. (2013). “Concept Thinking”, Journal of International Business and Cultural Studies, vol. 7[Publication 2]: Sääskilahti, M. (2012). “Levels of Concept Development”, Food Innovation Asia Conference, “Green and Sustainable Food Technology for All”, Bangkok, Thailand[Publication 3]: Sääskilahti M., Jaakkola E., Alakärppä I. and Valtonen A. (2008). “Concept Innovation – new approach for creating innovations at a conceptual level”, ISPIM Innovation Management Symposium, Singapore[Publication 4]: Sääskilahti M. and Nuutinen M. (2010). “Collaborative Concept Development in Creating B-to-B Service Innovations”, 3rd ISPIM Innovation Symposium, Quebec, Kanada[Publication 5]: Sääskilahti M. (2010). “Innovative Concept Development in the Food Industry”, 1st international conference on Trends and Challenges in Food Technology, nutrition, hospitality and tourism, Ljubljana, Slovenia[Publication 6]: Sääskilahti M. (2015). “GoldMine Concept Lab: An Environment for Early Phase Concept Creation and Prototyping”, Mediterranean Conference on Information & Communication Technologies MedICT’2015, Saïdia, Morocco |
|
|
Unless otherwise stated, all rights belong to the author. You may download, display and print this publication for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Page content by: Aalto University Learning Centre | Privacy policy of the service | About this site