Title: | Towards a comprehensive model for cooking processes Keittoprosessien kattavan mallin kehittäminen |
Author(s): | Nieminen, Kaarlo |
Date: | 2015 |
Language: | en |
Pages: | 95 + app. 103 |
Department: | Puunjalostustekniikan laitos Department of Forest Products Technology |
ISBN: | 978-952-60-6612-7 (electronic) 978-952-60-6611-0 (printed) |
Series: | Aalto University publication series DOCTORAL DISSERTATIONS, 225/2015 |
ISSN: | 1799-4942 (electronic) 1799-4934 (printed) 1799-4934 (ISSN-L) |
Supervising professor(s): | Sixta, Herbert, Prof., Aalto University, Department of Forest Products Technology, Finland |
Thesis advisor(s): | Sixta, Herbert, Prof., Aalto University, Department of Forest Products Technology, Finland |
Subject: | Chemistry, Paper technology |
Keywords: | modeling, reaction kinetics, kraft process, autohydrolysis, lignin, cellulose, hemicellulose, yield, degree of polymerization, diffusion, Ergun equation, mallintaminen, reaktiokinetiikka, sulfaattimenetelmä, autohydrolyysi mallintaminen, reaktiokinetiikka, sulfaattimenetelmä, autohydrolyysi, ligniini, selluloosa, hemiselluloosa, saanto, polymerisaatioaste, diffuusio, Ergunin yhtälö |
Archive | yes |
OEVS yes | |
|
|
Abstract:Tämän työn tavoitteena oli kehittää matemaattinen malli kuvaamaan keiton aikana tapahtuvaa puun ligniinin ja hiilihydraattien hajoamista sekä hajoamisnopeuksien riippuvuutta keittolämpötilasta ja keittokemikaalien konsentraatioista. Sulfaattimenetelmä ja kuumavesiuutto olivat tutkimuksen kohteina. Sulfaattikeiton tapauksessa olemassa olevia ligniinin hajoamisen kineettisiä malleja sovitettiin sekä lehtipuu- että havupuukeitoista saatuun kokeelliseen dataan. Koska keittoja oli suoritettu eri lämpötiloilla, oli mahdollista arvioida malliin liittyvien reaktioiden aktivointienergiat. Saatavilla olevan datan tapauksessa malli, jossa oli kaksi eri reaktionopeudet omaavaa ligniinin lajia, osoittautui riittäväksi kuvaamaan tyydyttävästi havaittua ligniinin määrän vähenemistä. Tämän lisäksi kaksi eri tapaa lisätä mallin todenmukaisuutta otettiin käyttöön. Ensinnäkin Donnanin teoria, jonka avulla voidaan laskea kemikaalien konsentraatiot siinä kohdin missä varsinainen reaktio tapahtuu, liitettiin malliin. Toiseksi mallin reaktiokertoimet laskettiin käyttäen kuumennus-ja jäähdytysaikajaksojen todellisia lämpötiloja laskuja yksinkertaistavaan isotermiseen aikaan liittyvän kuvitteellisen vakiolämpötilan asemesta. Lisäksi vahvistettiin sooda-AQ keitosta tutun ligniinimäärän käänteisarvon ja antrakinonimäärän neliöjuuren välisen riippuvuuden pätevyys myös sulfaattikeiton tapauksessa. Hiilihydraattien hajoamiselle sulfaattikeitossa kehitettiin polymeeriketjujen reunayksikköihin kohdistuviin reaktioihin (peeling, stopping, alkaline hydrolysis) perustuva malli. Malli sopi hyvin yhteen kaikkien kolmen puun tärkeimpien hiilihydraattien selluloosan, glukomannaanin ja ksylaanin kokeellisten saantoarvojen kanssa. Mallin eri reaktioiden kautta hajoavan materiaalin osuus laskettiin sovituksista saatujen parametriestimaattien avulla. Tämän lisäksi vertailtiin polymeerien liukenemisen merkitys suhteessa polymeeriketjujen reunayksikköihin kohdistuvien reaktioiden merkitykseen; glukomannaanin ja selluloosan tapauksessa päätyreaktiot hävittävät enemmän ainetta kun liukeneminen, kun taas ksylaanin tapauksessa tilanne on käänteinen. Hiilihydraattien saantohävikin malli yhdistettiin myös polymerisaatioasteen vähenemistä kuvaavaan malliin. Mainittujen kahden mallien samanaikainen sovitus vahvisti kineettisten parametrien estimaatit. Kuumavesiuutolle kehitettiin ligniinin, ksylaanin ja glukaanin hajoamisen reaktiokaaviot ja niihin liittyvät kineettiset mallit sovitettiin dataan tuloksena kineettisten parametrien estimaatit. Kineettiset mallit yhdistettynä diffuusioyhtälön kanssa mahdollistivat keiton simulointiohjelman hakepalasen tasolla. Lisäksi kineettiset mallit yhdessä hakepedin läpi kulkevan keittonesteen virtauksen kuvaavan Ergunin yhtälön kanssa johtivat ligniinin ja hiilihydraattien hajoamisen reaktoritason simulointiohjelmaan. |
|
Parts:[Publication 1]: Kaarlo Nieminen and Herbert Sixta. 2012. Comparative evaluation of different kinetic models for batch cooking: A review. Holzforschung. 66 (7), 791-799. DOI: 10.1515/hf-2011-0122 View at Publisher [Publication 2]: Kaarlo Nieminen, Susanna Kuitunen, Markus Paananen and Herbert Sixta. 2014. Novel insight into lignin degradation during kraft cooking. Ind. Eng. Chem. Res. 53 (7), 2614-2624. DOI: 10.1021/ie4028928 View at Publisher [Publication 3]: Kaarlo Nieminen, Markus Paananen and Herbert Sixta. 2014. Kinetic model for carbohydrate degradation and dissolution during kraft pulping. Ind. Eng. Chem. Res. 53 (28), 11292-11302. DOI: 10.1021/ie501359p View at Publisher [Publication 4]: Kaarlo Nieminen, Lidia Testova, Markus Paananen and Herbert Sixta. 2015. Novel insight in carbohydrate degradation during alkaline treatment. Holzforschung. 69(6), 667-675. DOI: 10.1515/hf-2014-0306 View at Publisher [Publication 5]: Marc Borrega, Kaarlo Nieminen and Herbert Sixta. 2011. Effects of hot water extraction in a batch reactor on the delignification of birch wood. Bioresources, 6(2), 1890-1903.[Publication 6]: Marc Borrega, Kaarlo Nieminen and Herbert Sixta. 2011. Degradation kinetics of the main carbohydrates in birch wood during hot water extraction in a batch reactor at elevated temperatures. Bioresource technology, 102, 10724-10732. DOI: 10.1016/j.biortech.2011.09.027 View at Publisher [Publication 7]: Lidia Testova, Kaarlo Nieminen, Paavo A. Penttilä, Ritva Serimaa, Antje Potthast and Herbert Sixta. 2014. Cellulose degradation in alkaline media upon acidic pretreatment and stabilization. Carbohydrate polymers, 100, 185-194. DOI: 10.1016/j.carbpol.2013.01.093 View at Publisher |
|
|
Unless otherwise stated, all rights belong to the author. You may download, display and print this publication for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Page content by: Aalto University Learning Centre | Privacy policy of the service | About this site