Opinnäytetyönäni tutkin kuvakirjaa ilmaisumuotona. Tutkielma pohjautuu kokemuksiini Musta-hattumies-runon kuvittajana ja kirjamuotoon saattajana. Tutkielmani tekoa ohjaa halu laajentaa ja tarkastella omaa ilmaisua sekä tulla tietoiseksi kuvakirjoja muovaavista tekijöistä. Tutkielmassani huomioni kiinnittyy kuvamaailman syntyprosessiin sekä laajemmin kirjamuodon mahdollisuuksiin ja rajoitteisiin.
Keskustelua Mustahattumiehen kanssa on taiteellinen tutkimus; se jakautuu oman kuvajälkeni luomistyöhön ja sen avaamiseen sekä valmiin kuvakirjan paikantamiseen osana kuvakirjan kenttää. Mustahattumies- kuvakirjan kuvat esittelen tutkimuksellisen tekstiosuuden jälkeen.
Tutkielmassani avaan taiteellisen osuuden lähtökohtaa ja tutkimusasennettani, pohdin olennaisia käsitteitä sekä kuvailen Mustahattumies- kuvakirjan työvaiheita. Pohdin kuvamaailman syntymistä runon pohjalta sekä kuvan- ja sanan suhdetta kuvakirjaformaatissa. Tarkastelen myös kuinka kuvakirjat toimivat sekä taidekasvatuksen välineinä että kulttuurihistoriallisina dokumentteina. Pohdin lapsen ja kuvakirjan suhdetta sekä pyrin paikantamaan Mustahattumies-kirjan kuvakirjojen jatkumossa. Tutkielmani kautta pyrin osoittamaan kuvakirjan potentiaalin itsenäisenä taidemuotona sekä merkityksen aikansa kuvakulttuurin heijastajana.