Tässä kandidaatin opinnäytetyössä tutkittiin kuvitetun keittokirjan kuvitusprosessia ja sitä, mitä hyötyjä kuvituskuvan käytöllä on keittokirjoissa. Opinnäytetyö oli produktiopohjainen, ja se sisälsi vaiheita konseptin suunnittelusta kahdeksaan valmiiseen kuvitukseen.
Taustatutkimuksen oli tarkoitus tukea produktiota, ja sen kautta tulleiden havaintojen kehittää kuvituksia käytännössä. Aihetta taustoitettiin kirjallisuuskatsauksella sekä internetlähteisiin tutustumisella. Niiden avulla tutkittiin erilaisia keittokirjojen kuvitusten muotoja. Lisäksi analysoitiin kolmen eri kuvituskuvaa käyttävän keittokirjan ilmeitä ja niiden eri muotoja. Taustatutkimuksesta huomattiin, että kuvituskuvien käyttö keittokirjoissa on yleistynyt sekä että niiden käytön kautta saadaan hyötyjä, joita ei ole valokuvien käytöllä.
Opinnäytteen produktio oli korealaisen keittokirjakonseptin kahdeksan kuvituskuvaa. Produktio-osuudessa käytiin läpi kuvitusprosessin eri vaiheita, ongelmia ja niiden ratkaisuja. Vaikka kyseessä on kokonainen keittokirjakonsepti, tämän opinnäytetyön ulkopuolelle on rajattu varsinainen kirjan taitto sekä kannen suunnittelu ja produktio keskittyy käsittelemään keittokirjan reseptien kuvittamista.
Ruokakuvituskuvien käytössä havaittiin useita etuja, joista merkittävimmät olivat helposti lähestyttävyys sekä houkuttelevuus, ohjeiden selventäminen, kuvituskuvan monipuolisuus sekä persoonallisuus, inspiroiminen, ajattomuus sekä kuvituskuvallisten keittokirjateosten tuottamisen edullisuus.
Aihe osoittautui tärkeäksi, sillä ruoanlaiton suosio on kasvanut koronapandemian seurauksena. On myös todennäköistä, että korealaisen kulttuurin ja ruoan suosion kasvavan entisestään tulevaisuudessa, mikä johtaa kysynnän kasvuun kirjallisuudelle aiheesta.